Élet-Stílus

Nem fikázhatják a grúzok Putyint az Eurovízión

Kizárták a májusi moszkvai Eurovíziós Dalversenyről a Grúzia által benevezett, Putyinra hajazó dalt.

„We Don’t Wanna Put In” címmel indította volna Grúzia a Stephane and 3G együttes dalát, de a szervezők szerint ellenkezik az Eurovíziós Dalverseny szabályaival az orosz kormányfőt sértő szám. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) kedden hivatalosan is közölte a grúz köztévével, hogy ezzel a dallal nem állhatnak ki a moszkvai dalverseny színpadára.

A hetvenes évek diszkókorszakát idéző grúz versenydal már a február közepén megrendezett nemzeti döntő másnapján a támadások kereszttüzébe került. A szám refrénjét többen “áthallásosnak” minősítették, és úgy érezték, a dal Vlagyimir Putyin volt elnök, jelenlegi kormányfő ellen szól. Nemrégiben tüntetést is szerveztek orosz fiatalok a grúz köztévé épülete előtt, azt akarták elérni, hogy Grúzia lépjen vissza a versenytől.

Az inkriminált dal

Az EBU a dalverseny hivatalos szabályzatát idézi közleményében, mely szerint “politikai vagy hasonló jellegű dalszöveg, beszéd, gesztus nem engedélyezett az Eurovíziós Dalverseny alatt. E szabály megszegése diszkvalifikációval járhat”. Az ügyben eljáró testület álláspontja szerint a dal címe és szövege nem felel meg a verseny szabályainak.

A szervezők felajánlották a grúz köztévének, hogy átírhatják a dal szövegét vagy új produkciót választhatnak legkésőbb március 16-áig, amikorra minden országnak véglegesítenie kell a versenydalát. Grúzia a januári sorsolás alapján az első elődöntőben, május 12-én állhat színpadra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik