Élet-Stílus

A Hungaroringen körözhetnek Talmácsiék

Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter szerint nincs realitása annak, hogy szeptember 20-án a Balatonringen gyorsaságimotoros-világbajnoki futamot rendezzenek, ugyanakkor még nincs veszve a magyarországi verseny.

A tárcavezető ezt szerdán az MTV Nap-kelte című műsorában mondta, csatlakozva ezzel Suchman Tamáshoz, a kiemelt fejlesztésekért, ezen belül a sávolyi beruházás hatósági előkészítéséért felelős kormánybiztoshoz, aki kedden úgy fogalmazott: nincs realitása annak, hogy a sávolyi pálya a tervezett szeptemberi határidőre elkészüljön, mivel a spanyol beruházó nem nyújtotta be eddig kérelmét a Magyar Fejlesztési Bankhoz a fele részt hitelből megvalósítani tervezett létesítmény megépítéséhez.

“Napra pontosan egy hónappal ezelőtt annak a félelmemnek adtam hangot, hogy kicsi az esélye a sávolyi pálya elkészültének – mondta a miniszter. – Sajnos engem igazoltak az elmúlt egy hónap történései, azaz hogy éppenséggel nem sok minden történt. Nagyon szurkoltam a magyarországi MotoGP-futamért, és még most is számolunk alternatívákkal. Nem tettünk le a futam megrendezéséről, esetleg szóba jöhet Mogyoród is.”

A pálya látványterve (balatonring.hirnezo.hu)

A pálya látványterve (balatonring.hirnezo.hu)

Gyenesei István közölte, mostanáig nem kezdték el a beruházást Sávolyban. “Tájékozódtam: a világon a leggyorsabban felépült ilyen pálya hét hónap alatt készült el. Egyértelműen kifutottak tehát az építtetők az időből. Még akkor is, ha nem számolnánk vele, hogy a verseny előtt próbafutamot is kell rendezni. Pénteken reggel magam is személyesen tájékozódom a helyszínen, hogy saját szememmel lássam, hogy néz ki most a sávolyi terület.”

Arra a felvetésére, hogy a futam lebonyolítására szóba jöhet a mogyoródi pálya, Frank Tamás, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke az MTI érdeklődésére úgy reagált: “Fizikailag lehetséges a rendezés, de akkor nagyon gyorsan kellene meghozni a szükséges lépéseket”.

A 125 kcm-es géposztály versenyében 2007-ben világbajnok, 2005-ben és tavaly bronzérmes Talmácsi Gábor – aki idén már 250 kcm-es motorral versenyez – így reagált a Balatonringet érintő hírre: “Keveset tudunk az otthoni dolgokról, mivel már egy hete Olaszországban vagyunk. Én pozitív beállítottságú ember vagyok, így bízom abban, hogy az idén lesz futam Magyarországon”.

Suchman Tamás kedden leszögezte, a magyar fél a feltételeket biztosította, kiemelten kezelte a beruházást, és teljesítette a vállalásait. Az ügynek prioritást adva, rendkívüli szigorral folytatták le a hatósági egyeztetéseket, így a pálya pár héten belül megkaphatja az építési engedélyt. Ehhez a befektető jelentős beruházása révén megépült Sávoly község csatornahálózata, és hamarosan megkötik a szerződést a tisztítómű megvalósítására is. A kormánybiztos beszámolója szerint a spanyol Sedesa vezette konzorcium a költségeket fele részt önerőből, fele részt a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelből kívánta állni, azonban az ehhez szükséges hitelkérelme a mai napig nem érkezett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik