Élet-Stílus

Épül az evezősök paradicsoma Szegeden (videó)

Rövidesen birtokba vehetik a sportolók a 360 millió forintból felújított Maty-éri kajak-kenu és evezős pályát. A kivitelező rövidesen végez a munkával, nézze meg videónkon a világszínvonalú létesítményt.

Megújul a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ a Szeged melletti Maty-éren, a tervek szerint 2009 májusában már nemzetközi evezős versenyt is rendeznek a víztározón – közölte Horváth András, az intézmény igazgatója.

Egy év múlva Szegeden rendezik az egyetemi evezős világbajnokságot, erre a versenyre a nemzetközi szabályoknak megfelelően a jelenlegi hatról nyolcra kell bővíteni az evezős pályák számát. Mivel nincs lehetőség a pálya szélesítésére, az evezősszövetséggel egyetértésben (mert az előírás 13,5 méter) úgy alakították ki a 12,5 méteres versenysávokat, hogy az első tíz méterre lesz a parttól.

A bójatartó kötélzet cseréje mellett a pálya mindkét oldalán teljes hosszban hamarosan elkészül a partfalvédelem, beszereztek egy új, nyolcállásos indítómólót az evezősök számára és bővítik a televíziós állásokat is.

Az 1,7 millió köbméteres víztározó leeresztése tavaly ősszel három hétig tartott, ezt követte a lehalászás. Ha az időjárás, leginkább az árvízi helyzet engedi, rövidesen megkezdődhet a tározó feltöltése, amely – árvízmentes időben – 2-3 hetet vesz igénybe.

Idén ha nem is lesz világbajnokság vagy Európa-bajnokság a vízen, így sem maradnak a szurkolók rangos verseny nélkül. A nyáron a világ legjobbjai ismét Szegeden randevúznak, méghozzá a Mol-világkupán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik