Élet-Stílus

Csillaghullás a BL-ben?

Szerdán egy favorittól biztosan búcsút vesz a Bajnokok Ligája mezőnye: vagy az angol, vagy az olasz bajnok számára véget ér az európai kaland, és akár a Barcelona is bajba kerülhet a Lyonnal szemben. Nem kizárt a csillaghullás...

Presztízscsata a javából…

Az angol és az olasz bajnok, egyben a Premier League, illete a Serie A listavezetőjének párharca 0-0-ról folytatódik az Old Traffordon, abban az arénában, amelyben a Manchester United immár 18 mérkőzés óta veretlen a sorozatban, összesen pedig 20 mérkőzés óta nem kapott ki Bajnokok Ligája-mérkőzésen.


kassai az uefa-kupában



Kassai Viktor vezeti a csütörtöki Hamburger SV-Galatasaray labdarúgó UEFA Kupa nyolcaddöntő első mérkőzését. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a két partjelző Erős Gábor és Vámos Tibor lesznek, a negyedik bíró Szabó Sándor. A 18 órakor kezdődő összecsapást a német ARD közvetíti.

Ugyanakkor az Internek – ha megzörrennek a hálók – a döntetlen is elegendő a továbbjutáshoz, és a milánóiak optimizmusát növelheti, hogy a csapat edzőjének, a korábban a Portót és a Chelsea-t is dirigáló José Mourinhónak kifejezetten jó a statisztikája Sir Alex Fergusonnal szemben, 13 egymás elleni mérkőzésükből csak egyet veszített el. 2004-ben, a Porto trénereként BL-továbbjutást ünnepelhetett az Old Traffordon.

A trénerek között amúgy is feszült a viszony, jóllehet, Mourinho papagáj-módra ismételgeti, hogy tiszteli a legendás skót edzőt, két hete mégis „elfelejtett” vele kezet fogni. Persze Fergusont – aki állítólag egy jófajta olasz borral vigasztalódott… – az elmaradt kézfogás helyett sokkal jobban izgatja a kezdő tizenegy összeállítása. Amíg elől a bőség zavarával küzd, addig hátul Rio Ferdinand és John O’Shea sérülése okoz neki fejfájást.

„Rio miatt aggódom egy kicsit, a bokáját fájlalja. Folyamatosan vizsgálják, reméljük, rendbe jön, hiszen egyik alapemberünkről van szó” – tette hozzá Ferguson. A csatársort illetően pedig úgy nyilatkozott: „Roppant nehéz a legjobb döntést meghozni, egyszerűen gyűlölöm, amikor nagy játékosokat kell kihagynom.”

Ferguson szerda este megint találkozik mumusával (MTI/EPA)

Ferguson szerda este megint találkozik mumusával (MTI/EPA)

Noha a Fulham elleni FA-kupa-találkozón (4-0) sziporkázó, két gólt is szerző Carlos Tevez is jó megoldás lenne, Ferguson vélhetően Wayne Rooneynak szavaz majd bizalmat a hétvégén pihentetett Cristiano Ronaldo és Dimitar Berbatov mellett.

Az Internél szintén a védelem összetétele problémás, miután Marco Materazzi és Nicolas Burdisso megsérült a Genoa ellen 2-0-ra megnyert szombati bajnokin, míg Cristian Chivu még mindig a combjával bajlódik, a szereplése kérdéses. Walter Samuel ugyanakkor felépült, és bevethető lesz szerda este.

A góllövés elsősorban Zlatan Ibrahimovic és Adriano feladata lesz, de a középpályás Sulley Muntari is „nyerőember” lehet, ő Portsmouth játékosaként az előző szezonban – az FA-kupában – továbbjutást jelentő gólt szerzett a manchesteri arénában.

„Felkészültünk a nagy meccsre, mindent meg fogunk tenni a győzelemért, és szerintem ott is leszünk a negyeddöntőben. Nem aggódom emiatt. Nagyon bízom az edzőnkben, José Mourinhóban, aki nagyszerűen ismeri az ellenfelet, s a birtokában van a siker receptje” – mondta Ibrahimovic.






Tottival és a közönség segítségével fordítana a Roma

A másik szerdai angol-olasz párharcban az AS Roma az ismétlési lehetőségért is harcol: május 27-én tudniillik otthona, római a Stadio Olimpico ad otthont a BL-döntőnek, érthető, hogy a „farkasok” nem kívül szeretnék nézni a „hazai” finálét…

Ugyanakkor az előny az Arsenalnál van, ráadásul az együttes legutóbbi négy olaszországi fellépését csupa siker övezte, a legnagyobb talán éppen az a 3-1-es győzelem, amelyet az akkori Arsenal a Bajnokok Ligája 2002/2003-as kiírásában az AS Roma felett aratott. Tavaly az Arsenal szintén egy olasz együttessel, az AC Milannal akadt össze a kikéséses szakasz első körében, és az otthoni 0-0 után idegenben elért 2-0-ás győzelemmel váltotta meg a helyét a legjobb nyolc között.

Ezúttal a 0-0 is megfelelne a szigetországi együttesnek, amely Cesc Fabregas és a gólerős Emmanuel Adebayor nélkül néz majd farkasszemet szerda este a Romával. Ámbátor az olasz csapat sem a legjobb összeállításban várja a szerda esti randevút, Daniele De Rossi eltiltása miatt csak szurkolóként lehet majd jelen, ráadásul Simone Perrotta, Marco Cassetti és Christian Panucci is a hiányzók között van. Ugyanakkor Francesco Totti visszatér, és gyaníthatóan kezdőember lesz, dacára annak, hogy még mindig nem teljesen egészséges a jobb térde.

„Kedvezhet nekünk, hogy az Arsenal a támadófutballra helyezi a hangsúlyt, és vélhetően most sem csak a védekezéssel törödik majd. Nagyszerű hangulatra számítok, és a római közönség támogatása extra fegyverünk lehet. Magabiztos vagyok, tudom, hogy képesek leszünk uralni a mérkőzést, és hiszem, hogy mi jutunk be a nyolc közé” – nyilatkozta Doni, a rómaiak kapusa.

A hálóőrnek igaza van, az Arsenal ugyanis valóban nem csupán az eredmény megtartására szorítkozik szerdán a Satio Oimpicóban. Legalábbis Arsene Wenger menedzser szerint. „Előnyben vagyunk, de még semmi sem dőlt el. Tudjuk, hogy csupán a védekezéssel semmit sem érhetünk el, így minden lehetőséget kihasználunk a támadásra, és megpróbálunk gólt, gólokat szerezni” – mondta az Arsenal francia szakvezetője.

A spanyol bajnoki éllovas FC Barcelona átmeneti formaingadozás után úgy tűnik, magára talált, a hétvégén simán elintézte a Betist (2-0), és a bajnokságban újra növelte az előnyét. Néhány hete még 12 ponttal vezetett a katalán együttes, majd rövid időn belül 4 pontra olvadt az előnye. A Betis legyőzésével ismétmegnyugtatóbb lett az előny.

A franciaországi 1-1-et követően hazai pályán esélyesebb az Olympique Lyonnál, amelynél ráadásul kérdéses, hogy legjobbja, a csatár Karim Benzema játszhat-e.

“A Barcelona a legveszélyesebb csapat, amellyel idén találkoztunk a BL-ben. Benzema nélkül is nagyon veszélyesek, de úgy gondolom, hogy ha mindenki a tudása legjavát hozza, akkor mi fogunk továbblépni’ – nyilatkozta a hét elején Seydou Keita, a katalánok mali középpályása.

“Ellensúlynak” ott van ugyanakkor a csapatkapitány Carles Puyol, a Barca klasszis védője, aki sérülés miatt bizonyosan nem léphet pályára a szerdai visszavágón.

Az FC Porto két hete bravúrosan szerepelt a spanyol fővárosban, amikor is 2-2-t ért el az Atlético Madrid ellen. A hispán alakulat azonban azóta hatalmasat javult, elébb 4-3-ra megverte a Barcelonát, majd az elmúlt hétvégi, fővárosi házirangadón kis híján a Realt is, a végén bizony a spanyol bajnok örülhetett, hogy kihúzta 1-1-gyel. Vagyis nem lenne meglepetés, ha a portugáliai látogatást követően mégis az Atlético folytathatná a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata között.

Bajnokok Ligája, nyolcaddüntő, visszavágó:


Manchester United (angol)-Inter (olasz), 20:45 (0-0)

Manchester, Old Trafford, v.: Stark (német)

Várható összeállítás:


MU: Van der Sar – G. Neville, Vidics, Ferdinand (Evans), Evra – Carrick, Scholes, Pak, Cristiano Ronaldo – Rooney, Berbatov

Inter: Julio Cesar – Maicon, Samuel, Cordoba, Santon – Zanetti, Cambiasso, Muntari – Sztankovics – Ibrahimovic, Adriano

FC Porto (portugál)-Atlético Madrid (spanyol), 20:45 (2-2)

Portó, Estádio do Dragao, v.: Vink (holland)

Barcelona (spanyol)-Lyon (francia), 20:45 (1-1)

Barcelona, Camp Nou, v.: Övrebö (norvég)

AS Roma (olasz)-Arsenal (angol), 20:45 (0-1)

Róma, Stadio Olimpico, v.: Mejuto González (spanyol)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik