Élet-Stílus

BL: reszkethetnek a favoritok

Kedden a végső sikerre is esélyesnek gondolt csapatok közül kettő biztosan elbúcsúzik a labdarúgó Bajnokok Ligájától, miután a nyolcaddöntő visszavágóján a Chelsea a Juventushoz a Real Madrid pedig az FC Liverpoolhoz látogat. Csak az odavágón ötöt lövő Bayern München érezheti magát biztonságban.

A keddi játéknap legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapását az Anfield Roadon rendezik. Két hete a kifejezett kupaspecialistának kikiáltott Liverpool egygólos előnyt szerzett a Real Madrid otthonában, és már egy gólnélküli döntetlennel kiejtheti a spanyol bajnokot.

Nem szabad lefutottnak tekinteni a mérkőzést, már csak azért sem, mert az angol együttes karácsony óta visszafogott teljesítményt nyújt a bajnokságban, hazai pályán pedig rengeteg pontot veszített az utóbbi időben. “A győzelemre kell játszanunk, s nem szabad azon gondolkodnunk, hogy döntetlennel is továbbjuthatunk” – adta ki a jelszót Rafael Benitez, a Liverpool mestere. – “A Real jó csapat, nem lesz még egyszer olyan tompa, mint két hete volt.”

A spanyol szakember biztosan nem számíthat az első meccs egyetlen találatát szerző Benajunra, aki a csapat pénteki edzésén szenvedett izomszakadást. A második sárga lapos figyelmeztetése miatt Riera sem léphet pályára, és a spanyol középpályás honfitársának, Fernando Torresnek is kérdéses a szereplése.

Nem teljesen egészséges Fernando Torres (MTI/EPA)

Nem teljesen egészséges Fernando Torres (MTI/EPA)

Az Európa-bajnok támadó az odavágó első perceiben szedett össze egy kisebb bokasérülést. Benítez elmondása szerint csak kedd délelőtt dől el, hogy vállalja-e a játékot a Pool legeredményesebb góllövője.

A madridiak a Liverpoollal ellentétében éppen az elmúlt időszakban tértek magukhoz a bajnokságban, s noha szombaton csak döntetlent játszottak a Primera Divisiónban, azt megelőzően tíz mérkőzést nyertek sorozatban. “Olyan lesz nekünk a keddi találkozó, mint ha a döntő lenne. A játékosok már most fel vannak tüzelve, s úgy gondolom, szurkolóink nem fognak csalódni” – mondta bizakodva Juande Ramos, a Real vezetőedzője.

A Realnak mindenképpen gólt kell szereznie, ha nem akar már a 16 között búcsúzni, de eközben nem szabad hátul kinyílniuk. Az angolok védelme hihetetlen erős, Benítez feltehetően ismét bunkerfocit játszat majd Gerrardékkal. A Pool 13 hónapja nem kapott a saját közönsége előtt, és legutóbbi 11 hazai meccsükön mindössze öt gólt kaptak.

A Juventusnak annyival könnyebb dolga lesz a Real Madridnál, hogy hazai pályán kell ledolgozniuk a Chelsea otthonában összeszedett egygólos hátrányt. A torinóiak vezetőedzője, Claudio Ranieri szerint korábbi csapata ellen a jó játék mellett szurkolóik biztatására is szükség lesz a sikerhez. “Egy angol együttes ellen a közönség buzdítása sokat számít” – indokolta Ranieri, hogy miért szeretné, ha a Juve telt ház előtt léphetne pályára a tavalyi BL-döntőssel szemben, akik 1-0-ra győztek két hete a Stamford Bridge-en.

Az olasz csapat az egész szezonban sérüléshullámmal küzd, s a keddi meccsen sem az optimális tizenegy futhat majd ki a gyepre, miután az együttes legjobb védekező középpályása, Mohamed Sissoko szombaton súlyos sérülést szenvedett, s két hónapra kidőlt a Torino elleni városi rangadón.

A derbin a tréner pihentette Alessandro del Pierót és David Trezeguet, így feltételezhető, hogy a két kulcsember a kezdőben kap helyet. A támadósor ideális felállásban kezdhet, és a védelembe is visszatérhet rövid kihagyás után Nicola Legrottaglie és Zdenek Grygera.

Ranieri (j) nagyon jól ismeri a Chelsea-t (MTI/EPA)

Ranieri (j) nagyon jól ismeri a Chelsea-t (MTI/EPA)

A Chelsea-nél a februári edzőváltás óta új időszámítás kezdődött, s a Luis Felipe Scolari helyébe lépett Guus Hiddink úgy tűnik, megtalálta a nyerő játékot, noha kevés ideje volt összecsiszolódni Lampardékkal. A holland tréner eddig mind az öt meccsét megnyerte a londoni csapattal, melynél valószínűleg akkor sem fognak bánkódni kedd éjszaka, ha döntetlennel végződik az olaszországi kaland.

A szigetországi alakulat ráadásul a hosszú ideje sérült Michael Essienre és Ricardo Carvalhóra is számíthat a BL-meccsen, igaz, a házi gólkirály Nicolas Anelkának valószínűleg ki kell hagynia a találkozót.

Szintén bizakodással töltheti el a Chelsea-szimpatizánsokat, hogy a Juventusnak kifejezetten nem fekszenek az angol csapatok: a torinóiak legutóbbi nyolc szigetországi együttes ellen vívott BL-összecsapásukból egyet sem tudtak megnyerni, és csak két gólt szereztek.

A Panathinaikosz-Villareal-párharc végső győztesét nagyon nehéz megtippelni: papíron a spanyol csapatnak kellene továbbjutnia, de az első meccs döntetlenje után a fanatikus görög szurkolók Athénban a nyolc közé üvölthetik csapatukat.

A negyedik keddi párosítás esetében már sokkal egyszerűbb a képlet. A Bayern idegenben vágott öt gólt a Sporting Lissabonnak, így a müncheni visszavágó már csak formalitás.


Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:

FC Liverpool (angol)-Real Madrid (spanyol) 20:45 ó (TV6)
Az első mérkőzésen: 1-0

Juventus (olasz)-Chelsea (angol) 20:45
Az első mérkőzésen: 0-1

Panathinaikosz (görög)-Villarreal (spanyol) 20:45
Az első mérkőzésen: 1-1

Bayern München (német)-Sporting Lisboa (portugál) 20:45
Az első mérkőzésen: 5-0

Szerdai meccsek:

FC Porto (portugál)-Atlético Madrid (spanyol) 20:45 ó
Az első mérkőzésen: 2-2
FC Barcelona (spanyol)-Olympique Lyon (francia) 20:45 ó (TV6)
Az első mérkőzésen: 1-1
AS Roma (olasz)-Arsenal (angol) 20:45 ó
Az első mérkőzésen: 0-1
Manchester United (angol)-Internazionale (olasz) 20:45 ó (m1)
Az első mérkőzésen: 0-0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik