Élet-Stílus

Botrányos maffiafilm lesz a Titanicon

A Gomorra című nagy visszhangot kiváltó nyitófilm alkotói talán biztonsági okokból nem jönnek Budapestre, de a tavalyi fődíjas rendező biztosan itt lesz a március 26-án induló 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az idei zsűrielnök személye teljesen természetesnek tűnt. A tavalyi fesztivál nyertese, az izlandi Baltasar Kormákúr nem tudott eljönni átvenni a fődíjat, így 2009-re hívtuk meg a zsűri vezetőjének – mondta el az FN-nek Horváth Győrgy, a Titanic fesztiválkapitánya. A filmek egyébként egyrészt a nyílt nevezésre érkeztek, másrészt a fesztivál vezetői által meghívott alkotások. Volt olyan film is, amelyen például a Berlinale versenyprogramján kívül akadt meg a fesztiválkapitány szeme.

A Titanic-filmfesztivál 1993 októberében indult. 1998 óta pedig a nemzetközi áramlatba is bekerült, és már hivatkozási alappá vált a külföldi rendezők, filmcégek és kulturális intézmények körében. Horváth György szerint persze nem várható, hogy a Titanic olyan A-kategóriás rendezvény legyen, mint például a Karlovy Vary-fesztivál, de ők megelégszenek a kivívott középkategóriás szinttel.

Gomorra

Gomorra

Magyarországon mindenesetre egyre népszerűbbek. Tavaly minden eddiginél több film, ország, nemzetközi vendég és közönség vett részt. A tizenegy nap alatt, összesen több mint 15 ezren nézték meg a 65 különleges filmet a fesztivál négy helyszínéül szolgáló Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi és a Vörösmarty mozikban, valamint az Örökmozgó Filmszínházban. A fesztivál valamennyi helyszínén megdőltek az előző évi nézőszámok, annak dacára hogy a mozik látogatói évről évre fogyatkoznak.

A Titanic kapitánya szerint ez egyrészt annak köszönhető, hogy itt valóban olyan értékes filmeket lehet megnézni, amelyek 90 százaléka nem kerül be a moziforgalmazásba, és csak akkor és csak ott látható, másrészt mindig igyekeznek odafigyelni a fiatal közönség érérzékenységére, és olcsóbban árulni a jegyeket. Most például a Toldi 1100 forintos jegyára helyett 890 forintért lehet ugyanoda jegyet venni, és elővételben még 20 százalékkal lejjebb is lehet tornázni a mozizást. Mindezek mellett Horváth György fontosnak tartotta megjegyezni, hogy bár egy baráti multiplexben is megrendezhették volna a filmvetítéseket, ők mégis inkább az artmozikkal igyekeztek megegyezni, hogy ezzel is segítsék azok mostoha helyzetét.

Idén a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra Izlandtól Bolíviáig szerte a világból közel 60 nevezés érkezett. A végleges programban a meghívott filmekkel együtt most 26 ország 55 alkotása szerepel, amelyek március 26. és április 5. között 8 különböző szekcióban kerülnek bemutatásra. Ismét csábítóan gazdag a kínálat: a japán animétől az északi horrorig, a thrillertől az ál- és valódi dokumentumfilmig országok és műfajok széles palettájáról válogathatunk.

A korábbi évekből ismert blokkok mellett idén újdonság az Északi fények szekció, ahol a legjobb finn, dán és izlandi alkotások lesznek láthatók, köztük a tavalyi nyertes és idei zsűrielnök, Baltasar Kormákur új filmje, a Fehér nászéjszaka.

A jelölt

A jelölt

Fesztiválkedvencnek ígérkezik A jelölt című dán politikai thriller is, amelynek főszerepében a tavalyi közönségsiker Csak egy szerelmesfilm sötét múltú kalandorát, Nikolaj Lie Kaast láthatjuk. Szintén újdonság, hogy a Hullámtörők-díjért versenybe szálló 8 film idén először önálló szekciót alkot.

A fesztiválprogramból azonban nem hiányozhatnak a megszokott elemek sem: a tradíció továbbélését biztosítja többek között a távol-keleti filmek évről évre meghatározó jelenléte. A Mocsok című hongkongi akcióthriller a triádok bűnös világát a műfajtól szokatlan felfogásban, realisztikus akciójelenetekben bővelkedve tárja a néző elé, Az üldöző pedig tempójával, naturalizmusával és fordulatos történetével hívja fel magára a figyelmet. A földrajzilag is széles spektrumot átölelő Titanic-fesztiválon Ausztráliát idén többek között a számos díjjal jutalmazott Célegyenes képviseli, amely sötét humorú politikai filmként az országba özönlő illegális bevándorlók kérdésével foglalkozik.

Gogol Bordello Non-Stop

Gogol Bordello Non-Stop

Most is számos dokumentumfilm szerepel a programban, ezeknek közel a fele zenei témájú, köztük a Gogol Bordello Non-Stop, amely a nemzetközi hírű roma punkzenekar életébe enged bepillantást, a Roskilde pedig Európa legnagyobb zenei fesztiválját mutatja meg, rengeteg muzsikával. A Filmdokk szekció szenzációja a magyar témájú amerikai alkotás, a Kasztner meggyilkolása, amelynek titanicos vetítése egyben a film európai premierje is.

A legnagyobb durranás várhatóan a fesztivál nyitófilmje, Matteo Garrone sokszoros díjnyertes alkotása, a Gomorra lesz, azon kevés filmek egyike, amelyek később hazai moziforgalmazásba kerülnek. A teljes program várhatóan március 13-án estétől olvasható a fesztivál honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik