Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: zöld, zöldebb, legzöldebb

Feltölthető elemeket használni kiváló módja, hogy óvjuk a környezetet, csökkentsük a felesleges anyagfelhasználást, valamint időt és pénzt spóroljunk. A normál feltöltős elemeknél csak egy jobb van, az önmagát feltöltő elem.

A pofonegyszerű megoldás, miszerint egy napelemcellát tesznek a feltölthető elem köpenyére, annyira kézenfekvő, hogy nehéz elhinni, hogy eddig nem létezett. Az öntöltős elem leginkább persze kis áramigényű szerkezetekbe való, mint egy óra vagy távirányító.

Az önfeltöltés képességét persze már használja egy-két termék, nemrégiben jelent meg az LG-nek és a Samungnak is olyan mobiltelefonja, amelyeknek a hátoldala napelem.

A Samsung Blue Earth típusa egyébként is megfelel minden jelenlegi követelménynek. Érintőképernyős okostelefon, még funkcióiban is figyelmeztet a környezettudatosságra, van olyan eco-walk programja, ami kifejezetten arra ösztönöz, hogy többet sétáljunk a szabadban. Eközben töltjük a telefont, amely cserébe tájékoztatást ad károsanyag-kibocsátásunkról és számlálja a lépéseinket.

Zöldek egytől egyig

Zöldek egytől egyig

Fáradságos munkával megóvott környezetünket könnyen tönkretehetnénk azzal, hogy órákig feleslegesen járatjuk számítógépünket vagy tévénket. De nem így a Fujitsu Siemens zeró watt PC-jével, ami a leírás szerint egyáltalán nem fogyaszt semmit standby (készenléti) üzemmódban sem. Az Esprimo Greennel közelebb kerülhetünk az EU egyik nagy célkitűzéséhez, hogy az elektronikai termékek kevesebb mint 1 watt energiát használjanak készenléti módban. Mindezt 2010 januárjától…

A tévék nagyon hasonló tulajdonságokkal bírnak, mint a PC-k. Köztük is szerencsére egyre nagyobb a verseny a legzöldebb címére. Jelenleg a Sony új Braviája áll nyerésre. A készülék mindössze 89 Watt áramot fogyaszt, viszont meg kell jegyezni, nem olcsó, a tévé 1400 dollárba kerül. A Sony egyébként is élen jár a területen, méghozzá a maga innovatív módján. Több megoldáson dolgoznak a házon belüli energia-előállításra, valamint a gyár felhasználja régi termékeinek műanyag elemeit, továbbá az LCD tv-k optikai filmrétegeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik