Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – nőnapi dizájnpiac vagy Truman show

A hétvégére ColorStar és The Moog (kis)lemezbemutató koncertet, izgalmas táncelőadást, balkáni ritmusokat, nőnapi lakás- és dizájnpiacot ajánlunk.

Pénteken koncerteket kaphat a kedves nagyérdemű, szombaton táncra perdülhet és nézhet, vasárnap pedig a vásárfiát viheti haza, amely a lakásvásár esetében vélhetően elég nehézkes lehet. Mondjuk egy lakáskulcsot vagy egy jó kis tervrajzot persze innen is újíthatunk. Ha azonban mégsem akarjuk kidugni otthonról az orrunkat, akkor még mindig meghallgathatjuk a Kiscsillag új lemezét, vagy találhatunk pár nézhető filmet a tévében is.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

menjek…

Péntek, március 6.

Úgy tűnik, hogy a lemezbemutató koncertek korát (10-én Maszkura, 14-én Kiscsillag) éljük. Most pénteken a ColorStar játszik az új albumáról a Gödörben. A koncertre itthon még nem látott fény és hangtechnikát ígérnek, és vendégzenészek sorát. A vendégelőadók között tudhatjuk majd Kiss Erzsit, Diminovski Natalie-t és Ábrahám Nórát. Ütős hangszereken közreműködik – az Eric Sumóból is ismert – Pápai István, fúvós- és népi hangszereken az exanimás Csonti, cimbalmon pedig Lisztes Jenő játszik majd. Fúvós hangszereken Almási Attila, Kollmann Gábor, Tompa Ákos működik közre, és a koncerten az Amadeus kórus is szerepet kap. Ha ők mind a helyükön lesznek, akkor ez még igen izgalmas is lehet. Tőlük nem olyan messze a Blahán, ha nem is nagylemezt, de az új klipjét villantja fel a Corvintetőn a The Moog. Ez az a csapat, amelynek magyarként egyedüliként sikerült bekerülnie a világ indie-rock vérkeringésébe. A zenekar második nagylemezét, a Razzmatazz Orfeumot április végén jelenteti meg. Előtte azonban most bemutatják a beharangozó dal, a You Raised A Vampire videóklipjét. A koncerten a kapcsolódó kislemezt is meg lehet venni, méghozzá az újra virágkorát élő hanghordozón, bakeliten. A Ráday Music Pubban pedig a Fokfree izzítja be tekerő lantját és egyéb hangszereit.

The Moog

The Moog


A híres The Moog-sláger>>

Szombat, március 7

Ha Trafóba megyünk, akkor jó esélyünk van rá, hogy a világ kortárs táncművészeivel találhatjuk szembe magunkat. Most sincs ez másképp. Ezúttal a marokkói gyökerű ötgyermekes családapa, Emanuel Gat koreográfiáit nézhetjük meg. Gat sokáig karmesternek készült. A tánccal 23 éves korában találkozott először, de sokáig nem gondolta volna, hogy ez lesz a hivatása. Első önálló koreográfiáját Bach zenéjére készítette 1994-ben, saját társulatát pedig 2004-ben alapította, miután a Gázai övezet közeléből Franciaországba költözött. A Téli utazás és a Tavaszi áldozat ugyanebben az évben hatalmas sikert aratott. Stravinsky kopogó ritmusaihoz a salsa érzéki mozdulatvilága, Schubert dalaira két ember kapcsolatának minden apró árnyalata jelenik meg a táncban. A Gödörben ehhez képest a Balkan Beats Budapest ingyenes buliján magunk alkothatunk kortárs tánckoreográfiát, csak vélhetően ezzel kevésbé nyűgözzük le a közönségünket. A nyolcadik Balkan Beats Budapest parti vendége ezúttal Szerbia. A vendégországot a Vrelo zenekar és DJ Rromano Suno képviseli. Természetesen találkozhatunk a Balkan Beats rezidenseivel is, a berlini Romano Drom zenekarral és Dj Robert Sokóval.
Újra jelentkezik Budapest parti-nevezetessége, a Cinetrip: ezúttal a Rudasban zakatol a dob meg a basszus a fürdőzők füleibe.

Kép a Téli utazásból

Kép a Téli utazásból

Részlet a Tavaszi áldozatból >>

Vasárnap, március 8.

Minden női olvasónkat elvtársi üdvözléssel és virtuális forró öleléssel üdvözlünk a nemzetközi nőnap alkalmából. Az ünnepi hangulatot pedig arra használnánk fel rettentően előítéletesen, hogy a nők két jellemző motivációjához ajánljunk programokat. Először a szépítkezéshez, a divathoz fűződő misztikus kapcsolatuk miatt tűnik jolly jokernek a nőnapi WAMP designpiac a Gödör Klubban. Itt csupa kellemes, a női léleknek imponáló programmal készülnek: előadás és tippek Magyarország egyetlen parfümőrétől, smink-, haj- és stílustanácsadás és egy fantasztikus női DJ. Mindez természetesen a legújabb színvonalas magyar designtermékek társaságában. A másik vasárnapi nőnapi programpontunk a gyengébbnek mondott nem fészekrakó ösztönéhez kapcsolódik. Bár a válság nem az építőiparnak és az építkező hajlamnak kedvez, azért érdemes lehet ellátogatni és megnézni, mit is kínálnak a 14. Lakásvásáron a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban. Ingatlanban úgysem hónapokban érdemes gondolkodni, egyszer pedig a recessziónak is vége szakad, és addig is biztosan el lehet lesni pár belsőépítészeti ötletet. A nem túl drága belépőhöz ráadásul gyermekmegőrző és ingyenes parkolás is jár. Persze a jeles napon próbálkozhatunk a hagyományos virágajándékkal, vagy akár a reggelit is az ágyba vihetjük, de egyszerűen hivatkozhatunk a férfi-női egyenjogúságra, valamint az ünnep munkásmozgalmi múltjára, és dacosan elsunnyoghatjuk.

Menjek vagy maradjak – nőnapi dizájnpiac vagy Truman show 3

…moziba

A tavasz képregény-feldolgozással köszönt a mozikba, egy kultikus amerikaival (Watchmen: Az őrzők) és egy népszerű franciával (Largo Winch – Az örökös). De itt vannak a lányok is: lehet nézni egy ifjú táncos csaj karriertörténetét (Make It Happen – Dobd be magad!), vagy egy londoni szingli tanítónő hétköznapjait (Hajrá boldogság!).

Bővebben >>

…kiállításra

Da Vinci – A Géniusz

A VAM Design Centerben már látható a Da Vinci – A Géniusz című kiállítás, amelyet minden idők legteljesebb Leonardo-tárlatának tartanak. Ezer négyzetméteren ismerkedhet a közönség Leonardo találmányaival. A látnivalókat tematikailag rendezték: fizikai és mechanikai elvűek, polgári, katonai gépek, vízi, légi szerkezetek, valamint zenei eszközök. A zseninek köszönhetőek a siklórepülő, az ejtőernyő, a helikopter, a bicikli, a tank, a tengeralattjáró, a golyóscsapágy, valamint a fogaskerék tervei, sok más, a korát messze meghaladó találmány mellett.

Menjek vagy maradjak – nőnapi dizájnpiac vagy Truman show 3

Bővebben >>

… családi programokra

Bár ide előre regisztrálni kell a Művészetek Palotájába, de mindenképp érdemes kipróbálni a gyerekekkel ezt az ingyenes programot, mert ahogy a honlapjukon is írják: zenélni jó! A Művészetek Palotája épületében 10–15 fős csoportok számára szervezett másfél órás foglalkozások résztvevői improvizációra, zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel eddig ki nem aknázott képességeiket, élvezhetik a „zenecsinálás” örömét. Egyúttal bővíthetik zenei ismereteiket, megismerhetik a hangszerek működését, sőt maguk is próbálkozhatnak hangszerkészítéssel. Most a rezgő hártyák, a Membranofon hangszerek van soron, de áprilisban jönnek a rezgő testek, az Idiofon hangszerek is.

—-Maradjak… tévéajánló—-

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg meghallgatjuk az új Kiscsillag-lemezt, de azért találtunk pár olyan filmet is a tévében, amiért érdemes bekapcsolni a dobozt.

Péntek, március 6.
Duna Televízió
21:00

Az utolsó császár

1950-ben a kínai-szovjet határállomásra beragasztott ablakú szerelvény gördül be: háborús bűnösöket szállítanak haza. Közöttük van Pu Ji, az utolsó kínai császár, aki uralkodói pályáját a japán bábállam, Mandzsuko névleges uraként fejezte be. Mivel kevés jóra számíthat, a mosdóban fölvágja az ereit – de balszerencséjére megmentik, és egy ideológiai átnevelőtáborba viszik. Ott kezd neki önéletrajzának, amelyből kalandos és vadregényes életút rajzolódik ki. 1908-ban vitték a Tiltott Városba a haldokló császárné parancsára, s hamarosan – még kisgyermekként – ő lesz az új uralkodó…

Menjek vagy maradjak – nőnapi dizájnpiac vagy Truman show 3


Szombat, március 7.
22:05
m1

Anthony Zimmer

Anthony Zimmert, a zseniális bűnözőt a világ valamennyi rendőrsége üldözi. Senki sem tudja, hogy néz ki, de Akermannek, az elszánt zsarunak van egy aduásza a többiekkel szemben: tudja, hogy Zimmer mindent kockára tenne csak azért, hogy újra láthassa Chiarát (Sophie Marceau). Épp mielőtt a fiatal nő találkozhatna a rejtélyes bűnözővel, kap egy üzenetet Zimmer kézírásával. Hogy üldözőit lerázza, Chiarának meg kell környékeznie egy vadidegen embert, és úgy kell tennie, mintha ő lenne az, akit mindenki el akar kapni. Chiara Françoist, a teljesen átlagos férfit szúrja ki, akit teljesen rabul ejt a nő közeledése és nem is sejti, micsoda szörnyűségek várnak rá…

Menjek vagy maradjak – nőnapi dizájnpiac vagy Truman show 6

Vasárnap, március 8.
16:40, TV2, 22.20, Story Tv

A Story Tv-n időről-időre feltűnnek kiváló koncertfelvételek. Most vasárnap például Lenny Kravitz egy koncertjét láthatjuk a Universal Live Tourból.

Truman-show

Ez volt az a film, amelyben Jim Carrey először lépett ki a kétes értékű vígjátékok főszereplői köréből, és igazi színészként próbált megjelenni a mozivásznon. Ha el tudunk vonatkoztatni a korábbi gumiarcú idiótától, akit láttunk, akkor hiszünk neki. A filmben Truman Burbankként nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező (Ed Harris) ötlött ki és vezet. Truman a műsor főszereplője – de nem tud róla. Élete egy véget nem érő tévéshow, melyben az ott élő és dolgozó emberek hollywoodi színészek. Ám Truman idővel egyre többet tud meg.

Menjek vagy maradjak – nőnapi dizájnpiac vagy Truman show 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik