Élet-Stílus

Följelentés az ingatlanalapok felfüggesztése miatt

admin
admin

2009. 03. 05. 19:15

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Banki Károsultak Önvédelmi Szövetsége (KÖSZ), mert álláspontja szerint alapos a gyanú, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az egyik pénzintézet határozott nyomására hozta meg tavaly novemberi döntését az ingatlanalapok felfüggesztéséről. Binder István, a felügyelet szóvivője szerint a súlyos állítás valóságtartalmáról a beadványozónak bíróság előtt kell számot adnia.

Binder István hangsúlyozta: a felügyelet bármilyen, a piacról érkező nyomásgyakorlás közepette változatlanul az ingatlanalapok befektetőinek biztonsága érdekében fog dolgozni.
A KÖSZ befolyással való üzérkedés és hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen.

Következtetéseinek alapja egy jegyzőkönyv, amely szerint Szeles Nóra, a Budapesti Értéktőzsdére is bevezetett Macrogamma Ingatlanalap vezérigazgatója olyan kijelentést tett, amely szerint egy nagy bank befolyásolta a PSZÁF tevékenységét, ezért függesztette fel az ingatlanalapokat – derül ki a szövetség sajtóközleményéből.

A Macrogamma a cikkben idézett dokumentum tartalmát vitatja – közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott elektronikus levelében R. Kovács Dániel, a Front Page Communications munkatársa.

Az ingatlanalapok likvid eszközállománya 2008. szeptember 29. és november 7. között több mint 100 milliárd forinttal mérséklődött, és egyes alapok likvid eszköz aránya a törvényben előírt 15 százalékos szint alá esett. Tavaly összesen 213,5 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők az ingatlanalapokból. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a bankok a bizalmi válság miatt befagyott bankközi piac és a kockázati prémiumok megemelkedése miatt betétgyűjtéssel próbálták forrásszükségletüket kielégíteni, a befektetők pedig a magas akciós kamatok következtében átpártoltak hozzájuk.

Mivel a folyamatos tőkekivonás likviditási gondokat okozhatott volna, a felügyelet 2008. november 10-én 10 forgalmazási napra felfüggesztette a nyíltvégű ingatlanalapok, ingatlanalapokba fektető alapok kereskedését. A visszaváltási megbízások során addig alkalmazott T+3 napos teljesítést T+90 forgalmazási napra módosították a nyilvános alapok esetében, továbbá a tőkepiaci törvény (Tpt.) módosításával megteremtették a lehetőséget arra, hogy a nyíltvégű ingatlanalapok zártvégű alapokká alakulhassanak át.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.