Élet-Stílus

Villamos járna a budai rakparton

Villamos járhat majd a budai rakparton a Margit hídtól egészen Lágymányosig.

Ha a terveket Brüsszel is jóváhagyja, 2010-re megújul a villamosközlekedés Óbuda és a Batthyány, illetve a Moszkva tér között, döntött a kormány a több milliárdos beruházás uniós támogatásáról.

A beruházás első csaknem 7,5 milliárd forintos költségvetésű üteme az Óbuda és Belső-Buda közötti villamos-összeköttetés fejlesztését célozza, melyre 5,5 milliárd forintos európai uniós támogatást kaphatunk.

Az első ütem részeként a 17-es villamos vonalát a Moszkva tér irányába bekötik a 4-es és a 6-os villamos vonalába, így teremtve átszállás nélküli villamos kapcsolatot Óbudáról a Moszkva térig. A beruházásnak ez a része 2010 nyarára naponta 8 ezer utas közlekedését teszi kényelmesebbé.

A 17-es villamos vonalát összekötik a 19-es villamoséval is, mely naponta 11 ezer utas számára teremt kényelmesebb közlekedési feltételeket a belvárosban. A projekt részeként átépítik a Moszkva téri és a Batthyány téri villamos-végállomást is.

2010 után pedig Műegyetem rakparton, a Szent Gellért tértől egészen a lágymányosi Infoparkig tervezik a villamosvonal megépítését. Ez kiváltaná az autóbusz-forgalmat az Óbuda – Belső-Buda – Dél-Buda vonalon, és naponta 100–110 ezer ember utazását tenné kényelmesebbé a fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik