Élet-Stílus

Itália is harcba száll a 2016-os Eb-ért

A döntés az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) vezetőségének hétfő esti tanácskozásán született meg. Giancarlo Abete, a szervezet első embere sajtótájékoztatón jelentette be az elhatározást, amelyet – amint azt a sportvezető elárulta – a kormánnyal történt egyeztetéseket követően hoztak meg.

Az elkötelezettséget jövő hétfőig kell jelezni az európai szövetségnek (UEFA). Mostanáig Franciaország, valamint Svédország és Norvégia közösen jelezte kandidálási szándékát, míg Skócia és Wales a gazdasági világválságra hivatkozva visszalépett. Az UEFA jövő májusban dönt a helyszínről.

Hét év múlva már huszonnégy válogatott szerepel majd a kontinensbajnokságon, míg a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű tornán még tizenhat.

Olaszország egyébként a 2012-es Eb rendezési jogát is megpályázta, de helyszínről határozó végrehajtó bizottság 2007-es, cardiffi döntése során csak fele annyit, négy szavazatot kapott, mint a befutó lengyel-ukrán páros. A szintén kandidáló Magyarország és Horvátország viszont egyet sem.

Itáliában a kudarcot akkor elsősorban Michel Platini UEFA-elnök nyakába varrták, Abete viszont óvatosabban fogalmazott, azt mondta, át kell gondolniuk a stratégát. Olaszország nyilván a tapasztalatokat levonva vág neki az újabb kandidálásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik