Élet-Stílus

Hétvégén kiderül, mennyire fagyott be az ingatlanpiac

Különféle kedvezményekkel készülnek a kiállítók a pénteken nyíló lakásvásárra; kérdés, hogy a látogatók között hány vásárló lesz - hangzott el a 14. Budapesti Lakásvásár és 9. Készház vásár beharangozó sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten.

Több kiállító ad 10 százalékos vagy éppen 1 millió forintos árengedményt, de kapható lesz 3 százalékos forinthitel is, amelyet a fejlesztő „egészít ki”. Eddig 140 kiállító jelezte részvételét, de számuk az utolsó pillanatig növekszik – mondta Borsi László, a Lakásvásár médiacsoport elnöke.

Buzgott az optimizmus

Jelenleg a 2 millió lakosú Budapesten alig 3 ezer eladatlan lakás van, hamarosan túlkereslet várható – adott hangot optimizmusának Israel Benyakar, a GB Európa Ingatlan tulajdonosa és vezetője.

A lakásvásár fő szponzorának számító GB Európa a kiállításon 3 százalékos, választás szerint euró-, svájcifrank- vagy forinthitelt kínál azoknak, akik a régi lakás becserélésével új lakást vásárolnak tőle. Ilyenkor önrészre sincs szükség, a régi és az új lakás ára közti különbséget egészében meghitelezi bármelyik bank, mivel a 3 százalékos és a piaci kamat közti különbséget a fejlesztő cég fizeti.

Követeléskezelő cég is kint lesz

A lakásvásár pénteken délután 2 órakor nyit, és vasárnap este 6 óráig tart nyitva. A kiállításon általában mintegy 180 cég szokott kiállítani, ezúttal már 140-en jelezték részvételüket, de még folyamatos az érdeklődés és a helyfoglalás. Először lesz standja az APEH-nek. Egy követeléskezelő cég pedig az árverezésre kerülő lakásokat mutatja be.

A lakásvásár keretében megrendezendő Készház vásárt Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége készház építő tagozatának elnöke mutatta be. Elmondta, hogy bemutatnak egy aktív házat, amely több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt, továbbá olyan épületeket is, amelyeknél a műanyag hab és üveggyapot hőszigetelést papírból, illetve növényi rostból készült szigetelőanyaggal helyettesítik. A készházak jóval kevesebb energiával üzemeltethetők, mint a hagyományos technológiával épülők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik