Élet-Stílus

Magyar siker Brüsszelben

Az uniós környezetvédelmi miniszterek tanácsülésén ismét elutasították a génmódosított kukorica tilalmának feloldására vonatkozó javaslatot. A tilalom érdekében példátlan magyar összefogás született.

Az EU-tagállamok többsége a mai ülésen leszavazta az Európai Bizottság azon javaslatát, amely a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását javasolta. Csupán néhány kivétellel a legtöbb tagország támogatta a magyar moratórium fennmaradását, a döntés következtében a magyar tilalom továbbra is érvényben marad – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace és az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület.

Példátlan összefogás

A mai döntés nagyszerű nemzeti összefogás eredménye: a köztársági elnök, a kormány, a kormánypártok, az ellenzék, parlamenten kívüli pártok, gazdaszervezetek és környezetvédő szervezetek egyaránt felléptek azért, hogy az EU-tagállamok Magyarországot támogassák. Fontos győzelem ez a magyar mezőgazdaság, természeti környezetünk és az európai demokrácia számára – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Greenpeace-demonstráció a Hősök terén  (MTI)

Greenpeace-demonstráció a Hősök terén (MTI)

Magyar és osztrák kutatók az elmúlt években készített hatásvizsgálatokban mutatták ki az EU-ban termesztésre egyedül engedélyezett génmódosított fajtacsoport, a MON810-es kukorica környezetre és egészségre gyakorolt káros hatását.

A politika is üdvözli

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint a hatásos kormányzati diplomáciai és lobbitevékenységnek, valamint a civil szféra aktív részvételének köszönthető, hogy hazánknak sikerült elérnie a MON810 génmódosított kukoricafajta köztermesztési tilalmának fenntartását. Helyszíni információk szerint a környezetvédelmi miniszterek brüsszeli találkozóján mindössze négy ország, Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország és Finnország – támogatta a bizottság génmódosítást feloldó javaslatát.

A tanácskozáson az is fölmerült, hogy a génmódosított termékek engedélyezése kerüljön a tagállamok hatáskörébe, de erről most nem született döntés. Göncz Kinga külügyminiszter erőteljes diplomáciai sikernek nevezte, hogy „bőven a szükséges minősített többség” fölött sikerült támogatókat találni az EU-tagországok között a bizottsági javaslat elvetéséhez – írja az MTI. Jelentős magyar sikerként értékelte a tilalom fenntartását Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik