Élet-Stílus

Potyognak az esélyesek az UEFA-kupában

A favoritok közül az Aston Villa, a Bordeaux, a Milan, a Tottenham és a Valencia is a legjobb 32 között búcsúzott az UEFA-kupában. Masíroznak viszont az ukránok, és az oroszoknak illetve a németeknek sincs okuk a panaszra.

Milánóban messze nem telt meg a San Siro, a vörös-feketék idei fő célkitűzése, az UEFA-kupa megszerzése nem hozta lázba a korábban BL-sikerekkel „elkényeztetett” lombard szurkolókat.

A Brémában 1-1-es döntetlennel végző Milan ettől függetlenül határozottan kezdett, s már a 26. percben előnybe került. Frings, Özil és Ciolisz távoli bombái után ugyanis Beckham lövésénél Frings kézzel ért a labdához, a megítélt büntetőt Pirlo értékesítette.

Az első 20 percben masszív fölényben lévő németek lankadni látszottak, a 33. percben pedig Maldini remek előkészítése után Pato „ragasztott” hatalmas gólt a Wiesét helyettesítő Vander kapujának felső sarkába. Könnyed Milan-fiesztának tűnt, ám csalódás lett a vége.

Térfélcsere után ugyanis ismét a Werder vette át az irányítást. Előbb Diego távoli lövését blokkolta az utolsó pillanatban Zambrotta, majd a szélső védő Pizarro kemény löketébe vetődött bele.

Pizarróval nem bírtak Zambrottáék (MTI)

Pizarróval nem bírtak Zambrottáék (MTI/AP)

A 68. percben az agilis perui visszahozta a brémaiakat: Diego szabadrúgása után mindenkit megelőzve fejjel talált Dida hálójába.

Pizarro magánszáma
A fáradó olaszokat a kapujukhoz szorító németek bő tizenegy perccel később egyenlítettek. Bönisch ívelése után ismét Pizarro feje volt jókor jó helyen, s a lombardokat ekkor már az idő is szorította, a 3-3-as összesítés ellenére immár az idegenben kettőt elérő Werder állt jobban.

Ám a folytatásban is a Schaaf-legénység maradt fölényben – Bönisch és Sevcsenko távoli próbálkozásai után Özil esett el a tizenhatoson belül (gyanús körülmények között), majd Diego lövését hatástalanította honfitársa, Dida. Maradt a 2-2, s ez azt jelenti, hogy a Milan nem nyerheti meg az ősztől nevet váltó UEFA-kupát.

A Milan ezúttal is szokásos hibáit követte el. A Gazzetta dello Sport szavazásán az olvasók több mint fele (55,2%) vélte úgy, hogy a vörös-fekete védelem kevés a nemzetközi porondhoz, míg 17,4 százalékuk szerint a fizikai felkészülés is „karcsú”.

A voksolók 14,8-ad része úgy gondolja, Carlo Ancelotti eltaktikázta magát, 7,7 százalékuk szerint a klubnak mások a célkitűzései. A szurkolók mindössze 4,9-ed része vélte azt, hogy a hiányzókkal – Bonera, Borriello, Gattuso, Kakà, Kalac, Mattioni és Nesta – kivívható lett volna a továbbjutás.

Kiesett a Valencia
Valenciában is kitűzhetik a fekete lobogót. A spanyol bajnokságot remekül kezdő, majd szép lassan elszürkülő, lényegesen többre hivatott társaság a Milanhoz hasonló kínlódással lepte meg híveit, s a Dinamo Kijev elleni 2-2-nek köszönhetően immár csak a bajnokságra kell koncentrálnia.

Neszmacsnijjék (jobbról) örülhettek a végén (Ansa)

Neszmacsnijék (jobbról) örülhettek a végén (Ansa)

A spanyolok nem utolsó sorban túlbuzgó hozzáállásuk miatt pottyantak ki. Artem Kravec vezető gólja után Marchena és Del Horno találataival fordított a hazai csapat, azonban a harmadik gól reményében túlságosan kitámadott, és ez lett a veszte. A 73. percben ugyanis a kijeviek ellentámadása meglepte Albiolékat: az elől feledkező védők feje fölött Correa tanárian ívelt Kravec elé, s a csatár könnyed mozdulattal átcsippentette a labdát a kiszolgáltatott César fölött.

A két zászlóshajóhoz hasonlóan az olasz és a spanyol csapatok nagy része lebőgött – folytatva a BL-csapatok nem túl meggyőző teljesítményét. A Marassiban 1-0-s vereséget szenvedő, Cassanót és Pazzinit pihentető Sampdoria Harkovban is elsüllyedt, míg a Fiorentina a firenzei 0-1 után Amszterdamban jobban játszott, sokáig vezetett is, ám Leonardo gólja azt jelentette, hogy az Ajax lépett tovább a nyolcaddöntőbe.

A spanyol csapatok közül a Deportivo az aalborgi 0-3 után hazai pályán is kapott hármat, így szégyenszemre 1-6-os gólkülönbséggel búcsúzott: a tizenhat között a Primera Divisiónnak és a Serie A-nak mindössze egy képviselője lesz, a Lech Poznant nagy nehezen legyőző Udinese mentheti meg a latinok becsületét, Quagliarelláék azonban a Stuttgartot két 2-1-el búcsúztató címvédő Zenit ellen játszanak majd.

Husztiék továbbléptek
Az oroszok Danny két gólpasszának köszönhetően győzték le a több ziccert is rontó, s a kapufát kétszer is eltaláló svábokat, a győztes gólt a 73. percben Huszti Szabolcsot váltó Fajzulin szerezte a 86. percben.

Jan Simak és Huszti összecsapása (MTI/AP)

Jan Simak és Huszti összecsapása (MTI/AP)

Husztival ellentétben Babos Gábornak már kevesebb oka volt az örömre. A NEC ugyanis Hamburgban is vereséget szenvedett – Olic már a 9. percben betalált. A nyártól a Bayernben folytató horvát támadó az első félidőben egy kapufával is riogatott, de a hajrától eltekintve hiába támadott végig a HSV, Babos több remek védéssel tartotta a lelket a társakban.

UEFA-kupa

A 32 között, visszavágók

Milan-Werder Bremen 2-2 (2-0)
Milánó, Giuseppe Meazza, 23 280 néző.
Vezette: Eriksson (svéd)
Gól: Pirlo (26., 11-esből), Pato (33), ill. Pizarro (68., 79.)
Milan: Dida – Zambrotta, Senderos, Maldini, Favalli (Jankulovski, 76.) – Beckham, Ambrosini, Pirlo, Seedorf (Flamini, 53.) – Pato, Inzaghi (Sevcsenko, 62.)
Werder: Vander – Fritz, Mertesacker, Naldo, Pasanen (Bönisch, 65.) – Frings, Ciolisz, Özil (Jensen, 91.) – Diego – Hugo Almeida (Rosenberg, 62.), Pizarro
Továbbjutott: a Werder 3-3-as összesítéssel.

Valencia-Dinamo Kijev 2-2 (1-1)
Valencia, Mestalla. Vezette: Skomina (szlovén)
Gól: Marchena (45.), Horno (54.), ill. Kravec (34., 73.)
Valencia: César – Alexis, Albiol, Marchena (Baraja, 81.), Del Horno – Silva, Fernandes, Maduro, Mata (Vicente, 68.) – Villa, Morientes (Joaquín, 59.).
Dinamo: Bogus – Neszmacsnij, Betão, Mihalik, el-Kadduri – Alijev, Eremenko, Vukojevics, Kravcsenko (Cernat, 65., Szabljics, 88.) – Corrêa (Ghioane, 78.), Kravec.
Tj: a Kijev 3-3-as összesítéssel.

Ajax-Fiorentina 1-1 (0-0)
Amszterdam, ArenA. Vezette: Johannesson (svéd)
Gól: Leonardo (88.), ill. Gilardino (61.)
Ajax: Vermeer – Van der Wiel, Presas, Vertonghen, Vermaelen – Gabri (Vurnon, 79.), Enoh, Lindgren (Leonardo, 70.), Suárez – Sulejmani (Alderweireld, 88.), Emanuelson.
Fiorentina: Frey – Zauri (Jovetic, 88.), Gamberini, Kröldrup, Pasqual – Donadel (Almirón, 72.), Felipe Melo, Semioli (Jörgensen, 68.), Montolivo – Mutu, Gilardino
Tj: az Ajax 2-1-es összesítéssel.

Stuttgart-Zenit 1-2 (0-1)
Gól: Gebhart (80.), ill. Szemsov (43.), Fajzulin (86.)
Tj: a Zenit, 4-2-es összesítéssel.

Standard Liege-Braga 1-1 (0-0)
Gól: Mbokani (79.), ill. Aguiar (88.)
Tj: a Braga 4-1-es összesítéssel.

Udinese-Lech Poznan 2-1 (0-1)
Gól: Pepe (57.), Di Natale (90.), ill. Rengifo (12.)
Tj: az Udinese 4-3-as összesítéssel.

Manchester City-Köbenhavn 2-1 (0-0)
Gól: Bellamy (73., 80.), ill. Vingaard (93.)
Tj: a Manchester 4-3-as összesítéssel.

Saint-Etienne-Olimpiakosz 2-1 (1-0)
Gól: Payet (45.), Ilan (57.), ill. Gonzalez (75.)
Tj: a Saint-Etienne, 5-2-es összesítéssel.

Deportivo-Aalborg 1-3 (1-3)
Gól: Sergio (38.), ill. Shelton (41.), Johansson (45.), Enevoldsen (45.)
Tj: az Aalborg, 6-1-es összesítéssel.

Tottenham-Sahtar Doneck 1-1 (0-0)
Gól: Santos (55.), illetve Fernandinho (86.)
Tj: a Sahtar 3-1-es összesítéssel.

Twente-Marseille 0-1 (0-1, 0-1), 11-esekkel 6-7
Gól: Arfa (24.)
Tj: a Marseille 1-1-es összesítés után, tizenegyesekkel.

Wolfsburg-Paris SG 1-3 (0-1)
Gól: Hasebe (63.), ill. Luyindula (38, 11-esből, 73.), Rothen (60.)
Tj: a PSG, 5-1-es összesítéssel.

Galatasaray-Bordeaux 4-3 (2-1)
Gól: Arda (43., 65.), Kewell (45.), Sarioglu (90.), ill. Bellion (1.), Chamakh (74.), Cavenaghi (75.)
Tj: a Galatasaray 4-3-as összesítéssel.

Metaliszt Harkov-Sampdoria 2-0 (2-0)
Gól: Valjajev (30.), Jaja (41.)
Tj: a Harkov, 3-0-ás összesítéssel.

CSZKA Moszkva-Aston Villa 2-0 (0-0)
Gól: Zsirkov (60.), Vagner Love (93.)
Tj: a CSZKA 3-1-es összesítéssel.

Hamburg-NEC 1-0 (1-0)
Gól: Olic (9.)
Tj: a Hamburg, 4-0-ás összesítéssel.

A nyolcaddöntő párosítása:
Werder (német)-Saint-Etienne (francia)
CSZKA Moszkva (orosz)-Sahtar Doneck (ukrán)
Udinese (olasz)-Zenit (orosz)
Paris SG (francia)-Braga (portugál)
Dinamo Kijev (ukrán)-Metaliszt Harkov (ukrán)
Manchester City (angol)-Aalborg (dán)
Marseille (francia)-Ajax (holland)
Hamburg (német)-Galatasaray (török)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik