Élet-Stílus

Máraira emlékeztek Kaliforniában

Megemlékezéssel egybekötött szemináriumot tartottak a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) Magyar Klubjában abból az alkalomból, hogy Márai Sándor író 20 éve hunyt el az amerikai szövetségi államban.

A Los Angeles-i Főkonzulátus által szervezett eseményen a főkonzul moderálásával Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő, Ungvári Tamás író, a UCLA professzora, továbbá Leslie Gaal, a Márai kiadások jogutódja és Mészáros Tibor, a Márai életmű gondozója, a Petőfi Irodalmi Múzeum főkurátora beszélt az íróval kapcsolatos emlékekről és kutatásokról.

Díszvendégek voltak Márai Sándor rokonai, két, az Egyesült Államokban élő unoka, Sarah és Lisa, valamint egy Magyarországon élő unokahúg, Jáky Judit – számolt be az eseményről Bokor Balázs főkonzul.

A csütörtök esti, kétnyelvű szemináriumon Szörényi Éva színművésznő Máraival kapcsolatos személyes emlékeit osztotta meg a hallgatósággal 1942-es első találkozásuktól kezdve.

Mint elmesélte, Márai San Diegó-i évei alatt (élete utolsó 10 évét ott töltötte) a legkülönbözőbb témákról, történelemről, irodalomról, zenéről és politikáról beszélt neki, amolyan mester-tanítvány viszony alakult ki köztük. A művésznő felolvasta a szeretett anyanyelve elvesztésétől félő Márai Versciklusának egyik darabját. “Magyarokhoz akarok beszélni magyarul!” – idézte az írót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik