Élet-Stílus

Stagnált a lakásépítés

Mindössze egy százalékkal kevesebb új lakásra adtak ki építési engedélyt 2008-ban, mint az előző évben. Novemberben és decemberben viszont már 10 százalékkal csökkent az új engedélyek száma.

Tavaly 36 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt és közel 44 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. A lakásépítések és a kiadott építési engedélyek alakulása az év első három negyedévében erősen hullámozó képet mutatott, míg az utolsó negyedévben a befejezett építkezések száma 1 százalékkal, az új engedélyeké novemberben és decemberben 10 százalékkal csökkent.

2008-ban az új lakások több mint felét természetes személyek építtették, többnyire saját használatra, 47 százalékát pedig vállalkozások, zömmel értékesítésre. 122 önkormányzati lakás épült, a legkevesebb 1995 óta. Míg az eladásra épített lakások száma 3 százalékkal visszaesett, kissé nőtt a bérlakásoké; a vállalkozások és a magánszemélyek bérlakásaival együtt több mint 300 új lakás készült ilyen céllal. Az építési formák között a lakóparki építkezés visszaszorult, új lakóépületekben a legtöbb lakás családi házban épült. Emelkedett a nagyobb lakások aránya, az új lakások átlagos alapterülete 90 négyzetméter lett, 3 év óta a legnagyobb.

A lakásépítés továbbra is a közép-magyarországi régióra koncentrálódik. Pest megyében egyötöddel több új lakást vettek használatba, mint egy évvel ezelőtt. Budapesten és a nagyvárosokban a kiadott új engedélyek száma ebben az évben is jelentősen nőtt, a többi városban pedig a használatba vett lakások száma volt 14 százalékkal magasabb, mint az előző évben. A községekben viszont több mint 10 százalékkal esett vissza a lakásépítés, mind az engedélyeket, mind a befejezett építkezéseket tekintve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik