Élet-Stílus

Európa-bajnokság Skandináviában?

Svédország és Norvégia közösen pályázza meg a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát- jelentette be a két ország labdarúgó-szövetsége.

„Norvégia kiváló partner, nagyon jól együtt tudunk működni, még közös bajnokságokat is szerveztünk a múltban” – nyilatkozta Lars-Ake Lagrell, a svéd szövetség elnöke.

A kandidáló városok listáját később hozzák nyilvánosságra,
de Lagrell elmondta, hogy Solnában tavasszal kezdik meg az
50 ezer férőhelyes, mozgatható tetőszerkezettel eltátott új nemzeti stadion munkálatait, és várhatóan 2012-re elkészülnek vele. Emellett a göteborgi Ullevi Stadion és több további létesítmény is alkalmas lesz Eb-mérkőzések rendezésére.

Norvégiában még nem került sor jelentős futballeseményre, Svédország viszont 1958 vb-nek, míg 1992-ben Eb-nek adott otthont, igaz, a 17 évvel ezelőtti kontinenstornán még csak nyolc csapat szerepelt, és csak négy arénára volt szükség.

Ugyanakkor 2016-ban az Európa-bajnokságok történetében először 24 csapatos lesz a torna. A svédek és norvégok mellett a franciák önállóan, valamint a skótok, a walesiek és az észak-írek közösen jelezték eddig rendezési szándékukat.

A jelentkezési határidő március 9., és az európai szövetség (UEFA) jövő májusban dönt majd a 2016-os Eb helyszínéről.

A 2012-es tornának Lengyelország és Ukrajna ad otthont.

Nincs jogi akadály a módosításnak

Összeegyeztethető az európai joggal az úgynevezett 6 plusz 5-ös szabály, amelynek értelmében a kluboknak legalább hat hazai labdarúgóval kell kezdeniük a mérkőzéseket – közölte csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség által felkért szakértői csoport.

A tanulmányt elkészítő öt alkotmányjogász arra az álláspontra jutott: nem ellentétes az EU előírásaival, ha kikötik, hogy a mérkőzéseket a csapatoknak olyan összetételben kell megkezdeniük, amelyben legalább hat játékos elvben jogosult lehetne a klub saját országának nemzeti tizenegyében is szerepelni – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik