Élet-Stílus

Cozma-emlékműre gyűjtenek Veszprémben

Emlékművet kívánnak állítani Marian Cozmának, az MKB Veszprém és a román válogatott meggyilkolt kézilabdázójának Veszprémben. A nemes célra adománygyűjtést kezdeményezett a helyi szurkolói klub.

„A csapat ‘örökös tagjának’ tiszteletére valószínűleg 2010. október 8-án, Cozma születésnapján állítanánk fel az alkotást, amely lehet dombormű, mell- vagy egész alakos szobor. Attól függ, hogy mennyi pénz jön össze az adományokból” – tájékoztatta szerdán a távirati irodát Remport Csaba.

A gyűjtést szervező társaság elnöke hozzátette: a befizetett összegről mindenkinek igazolást állítanak ki az adójóváíráshoz.

A civil kezdeményezésről már egyeztettek Debreczenyi János veszprémi polgármesterrel is, aki a város támogatásáról biztosította a szurkolói klubot, illetve annak nemes akcióját.

A kiváló játékos 26 évet élt (MTI)

A kiváló játékos 26 évet élt (MTI)

Remport Csaba szerint Marian Cozma szobrának elhelyezéséről még korai lenne dönteni, de szerinte a Veszprém Arénánál lenne méltó helyen. A gyűjtés és emlékműállítás fővédnöki tisztét Mocsai Lajos, a kézilabdacsapat vezetőedzője vállalta el.

Marian Cozmát február 8-án hajnalban gyilkolták meg egy veszprémi szórakozóhely előtt, míg két csapattársa, a horvát Ivan Pesic és a szerb Zsarko Sesum életveszélyes, illetve súlyos sérülést szenvedtek.

Kolonicsról futamot neveznek el

„Kolonics György emlékfutam” elnevezéssel rendezik meg a jövőben a C1 500 méteres számot a hazai lebonyolítású Világkupa-versenyeken. A tavaly júliusban elhunyt kétszeres olimpiai aranyérmes kenus emlékét ápolva arról is döntés született, hogy az utánpótlás-bajnokság idén szintén az ő nevét viseli majd. Kolonics György 1996-ban C2 500-on, 2000-ben pedig C1 500 -on szerzett olimpiai bajnok, míg vb-ken 15-ször állhatott a dobogó legfelső fokára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik