Élet-Stílus

A Béjart Balett debütál Szegeden

A lausanne-i Béjart Balett társulata lesz a fő vendég az idei Szegedi Szabadtéri Játékok programjában, amelynek részeként bemutatják a Turandot című opera olasz nyelvű változatát, Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettjét, és 1996 után ismét színre kerül Magyarországon az Elisabeth című musical.

A Szegedi Szabadtéri Játékokat idén július 3. és augusztus 22. között rendezik meg. A 2007-ben elhunyt koreográfus és táncos fenomén, Maurice Béjart társulata egy speciálisan a Dóm térre szerkesztett válogatással vendégszerepel a Tisza-parti fesztiválon – emelte ki Bátyai Edina, a játékok igazgatója. A Béjart Balett bemutatja a Béjart örökébe lépő Gil Roman Casino des Esprits című művét, az estet pedig a legendás mester örökbecsű alkotása, Ravel Bolerójára készült koreográfia zárja.

Lehár Ferenc Cigányszerelem című előadását Béres Attila viszi színre. Mint a rendező elmondta, a híres magyar komponista műve az ösztönökről, a szabadságvágyról, és egy olyan furcsa kapcsolatról szól, amelynek nem happy end a vége. A darab főszerepeit Frankó Tünde, Rácz Rita, Kiss B. Atilla és Vadász Zsolt énekli. A nézők a rendező szerint több remekbe szabott ironikus alakításra számíthatnak Molnár Piroskától, Bodrogi Gyulától, Stohl Andrástól.

Puccini Turandotját ugyan játszották 2008 nyarán, de idén a magyar nyelvű helyett eredeti, olasz nyelvű előadást láthat a néző, sztárvendéggel, Rost Andreával Liu szerepében.
Mint elhangzott, országjárása során visszatér a játékokra az István, a király című rockopera.

A játékok programját Lévay Szilveszter és Michael Kunze Magyarországon különösen sikeres musicalje, az Elisabeth zárja, amely 1996 nyarán innen indult, és azután Budapest, Miskolc és más városok közönségét is meghódította. Kerényi Miklós Gábor, a produkció rendezője és Kesselyák Gergely, a játékok művészeti vezetője úgy látja, hogy a zene és a történet egysége, lendülete teszi oly népszerűvé ezt a musicalt. A címszerepben Janza Kata mellett Füredi Nikolett is bemutatkozik.

Idén sem hiányozhat a próza a műsorról, bár nem a Dóm téren, hanem a csaknem másfélezer személyes újszegedi szabadtéri színpadon játszanak színművet – hangsúlyozta Bátyai Edina. Az újszegedi színpadon a beregszászi Illyés Gyula Színház társulatának Európát bejárt előadása, a Sólyompecsenye lesz látható; a darab Bocaccio Dekameronjának több fejezetéből készült.

A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója kiemelte, hogy 2009 a kulturális turizmus esztendeje, és ennek egyik imázsformáló eszköze lehet a rendezvény. Bátyai Edina hozzátette: a gazdasági válság próbatétel, de az eddigi jegyeladások alapján várhatóan több lesz a hazai turista.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik