Élet-Stílus

Csúcsrangadókkal indul a tavaszi BL-szezon

Két hónapos szünet után négy mérkőzéssel rajtol a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős szakasza. Az Internazionale és a címvédő Manchester United mérkőzés egyben két nagy rivális, Mourinho és Ferguson párharca. A spanyol bajnokságban hosszú idő után megbotló Barcelona a Lyonhoz látogat, az Arsenal pedig a Romát fogadja.


Mourinho vs Ferguson

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében először Milánóban csapnak össze a felek, és ez elvben inkább a vendég angoloknak kedvez, bár ezen a szinten nem feltétlenül kap érdemi szerepet a hazai pálya. A Manchester United a jelenlegi formájában bárki ellen képes bárhol győzni még akkor is, ha Sir Alex Fergusonnak nem kis fejfájást okoz a kezdő tizenegy összeállítása.

A támadósorban és a középpályán nincsenek gondok, a MU a legerősebb felállásában léphet pályára, a védelem azonban erősen foghíjas. Nemanja Vidics eltiltás miatt nem játszhat az Inter otthonában, az esetleges helyettese, Jonny Evans pedig a Blackburn ellen, szombati bajnokin sántikált le a pályáról.

Ki lesz Ferdinand párja a védelemben? (MTI/EPA)

Ki lesz Ferdinand párja a védelemben? (MTI/EPA)

A napokban szerződést hosszabbító Gary Neville, illetve Wes Brown sérült, John O’Shea felépülése kérdéses, így egyelőre Ferguson sem tudja, hogy ki lesz majd Ferdinand partnere a védelem közepén. „Ez egy rémálom, remélem lesz legalább két egészséges belső védőnk. Wes (Brown) és Gary (Neville) biztosan nem játszhat, és Jonny sérülése is komoly” – nyilatkozta a skót tréner. Könnyen elképzelhető, hogy Ferguson a mindössze 20 éves James Chester állítja a védelem közepére, ami nem kis kockázat, hiszen a tartalékcsapatban futballozó tehetség még a Premier League-ben sem játszott.

Az Internél is nehézséget okozhat a védelem egyik oszlopának, az argentin Walter Samuelnek a kidőlése, Jose Mourinho ezzel együtt felettébb bizakodó, derűlátását még angliai éveire alapozva. A portugál tréner még a Chelsea trénereként 12 alkalommal csapott össze a Ferguson irányította „vörös ördögökkel”, és hat győzelem, öt döntetlen, valamint egy vereség Mourinho mérlege. „A United nem jobb csapat a miénknél, s mivel számos alkalommal csatáztunk, ismerem a játékosokat, tisztában vagyok a kvalitásokkal” – így Mourinho.

Angol-olasz napok

A BL-nyolcaddöntőben az Inter-MU páros mellett további két angol-olasz duó is akad még, mivel a sorsoláskor az Arsenal az AS Romával, a Chelsea pedig a Juventussal került össze.

Utóbbi két gárda szerdán, előbbi kedden csap össze először, s amennyire nyíltnak tetszik a két bajnokcsapat párviadala, annyira nehéz lenne biztos továbbjutót tippelni az Arsenal és a Roma duettjéből is.

Otthon kezdenek Wengerék (MTI/EPA)

Otthon kezdenek Wengerék (MTI/EPA)

A londoni „ágyúsok” ebben az idényben botladoznak a Premier League-ben, csak az ötödikek, de az olasz főváros élcsapata sem büszkélkedhet azzal, hogy hatodik a Serie A-ban.

Akár meghatározó mozzanat lehet ebben a párban az, hogy az idegenben kezdő Roma együttesében várhatóan bevethető lesz a felépült két brazil, Cicinho és Juan, míg a francia mester, Arsene Wenger vezette Arsenalnál nagyon is hiányozhat a spanyol alapember, Cesc Fabregas, aki hosszú hetekig tartó sérüléséből mostanra felgyógyult ugyan, de játéka – merthogy értelemszerűen nem lehet még jó formában – erősen kétséges.

Európában is menetel a Barca?

A Barcelona valósággal átgázolt riválisain a spanyol bajnokságban, a legutóbbi két meccsen viszont megtorpantak a katalánok, ám még így is ők a Lyon elleni párharc esélyesei. „Senki nem szeret kikapni, érthetően nem volt túl derűs a hangulat az öltözőben, de tudjuk mire vagyunk képesek” – mondta az Espanyol elleni elveszített derbit követően Puyol.

A gránátvörös-kékek kapitánya feltehetően a sérült Eric Abidal helyén játszik majd kedd este a védelem bal szélén. A francia válogatott védő mellett Iniestára sem számíthat Pep Guardiola.

A hétszeres francia bajnoknál rosszabb a helyzet, annak ellenére, hogy a hétvégén a csapat trénere több kulcsemberét (Juninho, Ederson és Benzema) is pihentette a Nancy elleni bajnokin. Francois Clerc, Anthony Reveillere és Sidney Govou már hosszú ideje sérült, de a francia bajnokságot így is magabiztosan vezeti a Lyon. „Jót tett az önbizalmunknak a hétvégi győzelem, de a BL-ben ez semmit nem ér” – nyilatkozta a keddi összecsapásról Cris, a Lyon brazil hátvédje.

Henryék kikaptak szombaton az Espanyoltól (MTI/EPA)

Henryék kikaptak szombaton az Espanyoltól (MTI/EPA)

A negyedik keddi párosítás végkimenetelét nagyon nehéz megtippelni, az Atletico Madrid védője, Pablo Ibanez is úgy véli, hogy a Porto elleni odavágó után még semmi nem fog eldőlni.

„Tapasztalt ellenféllel állunk szemben, rendszeresen szerepelnek a BL egyenes kieséses szakaszában. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy lesz keresnivalónk” – mondta a madridiak védője.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Atlético Madrid (spanyol)-FC Porto (portugál) 20:45 ó
Olympique Lyon (francia)-FC Barcelona (spanyol) 20:45 ó
Arsenal (angol)-AS Roma (olasz) 20:45 ó
Internazionale (olasz)-Manchester United (angol) 20:45 ó (TV6)

Szerdai párosítások:
Real Madrid (spanyol)-Liverpool (angol) 20:45 ó (m1)
Chelsea (angol)-Juventus (olasz) 20:45 ó (TV6)
Villarreal (spanyol)-Panathinaikosz (görög) 20:45 ó
Sporting (portugál)-Bayern München (német) 20:45 ó (Sat1)

A visszavágókat egy hét múlva rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik