Élet-Stílus

Brown korlátozná a jelzáloghiteleket

admin
admin

2009. 02. 22. 12:30

A brit kormány korlátozni kívánja az ingatlanérték száz százalékára kiterjedő, vagy azt meghaladó összegű lakossági jelzálogkölcsönök folyósítását - erre tett egyenes utalást vasárnap megjelent cikkében Gordon Brown miniszterelnök.

A kormány felkérte a brit pénzügyi szolgáltatási felügyeletet (FSA) annak megvizsgálására, hogy miként lehet a jövőben ellenőrzés alá vonni a lakóingatlan piaci értékét meghaladó jelzáloghitelek kiáramlását. A brit jelzálogkölcsönzők tanácsának (CML) épp a hétvégén megjelent éves összesítése szerint a jelzáloghátralékok miatt visszabirtokolt lakóingatlanok száma máris meredeken növekszik.
A kimutatás szerint 2008 egészében 54 százalékkal 40 ezerre – 1996 óta a legmagasabbra – emelkedett a jelzálogtörlesztések elmaradása miatt visszabirtokolt otthonok száma az előző évben mért 25 900-ról. A tavalyi éves szám a vártnál valamivel kisebb volt, de a CML előrejelzése szerint a jelzáloghátralék miatt tulajdonosuktól visszavett lakóingatlanok száma az idén el fogja érni a 75 ezret.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb előrejelzése szerint az átlagos brit lakóingatlan-árak a 2007-es csúcsról 32 százalékkal zuhannak, mire 2010-ben elérik a mélypontot, akkor, ha a kormány hitelezés-élénkítő célú bankmentő lépései hatékonyak lesznek. Ha nem, arra az esetre a CEBR elemzői 40 százalékos lakásárzuhanást jósolnak, és azt, hogy az átlagos ingatlanárak 2013-ban érik el ismét a 2003-as szintet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.