Élet-Stílus

Tiltakoztak a mutánsok ellen

Civil- és gazdaszervezetek, szakértők és szakpolitikusok tartottak demonstrációt Magyarország génmódosítás-mentességének megőrzéséért. Március 2-án szavaz az unió.

Miközben az EU egyik székhelye, Luxembourg városa bejelentette, hogy csatlakozik a génmódosítás-mentes települések és régiók hálózatához, addig az Európai Bizottság az elmúlt hetekben a génmódosított növényekre vonatkozó magyar, francia, görög és osztrák moratóriumok feloldására tett javaslatot – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSZ).

A pénteki rendezvény célja felhívni a figyelmet, hogy amennyiben a március 2-án Brüsszelben ülésező Európai Tanácsnak nem sikerül minősített többséggel elutasítani a MON810-es génmódosított kukorica engedélyeztetéséről szóló uniós tervezetet, úgy az ország mezőgazdasága kerül veszélybe.

forrás: MTvSZ

forrás: MTvSZ

Szakértők és a lakosság is elutasítja

A génmódosított kukorica magyar termesztési tilalmát pontosan két esztendeje, 2007. február 20-án minősített többséggel erősítette meg az EU tagországok Környezetvédelmi Minisztereinek akkori tanácsa. 2009. január 21-én azonban az Európai Bizottság ismét a Tanács napirendjére tűzte a moratórium kérdését és a védzáradék feloldására szólította fel hazánkat.

Nem csak a politikusok tartják veszélyesnek a tilalom feloldását, hiszen a magyar lakosság 71 százaléka szintén elutasítja a génmódosított élelmiszereket. A fogyasztók félelmeit számos tanulmány támasztja alá, ami a génmódosított növények fogyasztásakor jelentkező, a nemzőképességre gyakorolt negatív hatást hangsúlyozzák.

A kormány fenntartaná a tilalmat

Az EU soros elnökségét adó Cseh Köztársaság követsége előtt demonstrálók követeket küldtek az összes EU tagország budapesti külképviseletére, azzal a kéréssel, hogy az Európai Tanács március 2-ai ülésén szavazzanak a Bizottság határozata ellen.

A demonstráción felszólaló Orosz Sándor, a Parlament környezetvédelmi bizottságának alelnöke (MSZP) szerint a szocialisták vezette kormány továbbra is elkötelezett a génmódosított kukorica termesztési tilalmának fenntartása mellett, és mindent megtesznek azért, hogy a tagállamok ismét mellettünk szavazzanak. Ezekben az erőfeszítésekben az országgyűlési és európai parlamenti szocialista képviselők is segítséget nyújtanak.

Kora tavasszal, a magyar tilalommal egy napon kerül szavazásra az osztrák moratórium ügye, majd a júniusi tanácsülésen őket követi a francia és a görög MON810 kukorica tilalmáról szóló szavazás is. Noha a génmódosított növény engedélye jelenleg felülvizsgálat alatt áll, úgy tűnik, hogy a Bizottság minden termesztési tilalommal rendelkező országra ráerőltetné ezt a génmódosított fajtát, amely a nálunk számottevő károkat nem is okozó kukoricamoly ellen képes védekezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik