Élet-Stílus

Ivóvíztisztító gyógyszerszűrő

admin
admin

2009. 02. 19. 08:00

Riasztó adatok láttak napvilágot nemrégiben: egyre több kutatóhely mutatott ki ugyanis gyógyszereket az ivóvízben.

Az AP amerikai hírügynökség szerint például a philadelphiai vezetékes vízben csaknem hatvanféle gyógyszer nyomait találták meg. És bár egyelőre nem tudni, milyen hatással vannak a vizet fogyasztók egészségére ezek a rendkívül kis mennyiségben, ám határozottan jelen lévő anyagok, amerikai kutatók most azt vizsgálják, miként távolíthatók el e szennyeződések – lehetőleg még azelőtt, hogy a természetes tavakba, vagy folyókba kerülnének. Az amerikai University of Puerto Rico kutatói most olyan szűrőt szerkesztettek, amely szelektíven képes bizonyos típusú gyógyszerhatóanyagok elválasztására – anélkül, hogy a víz egyéb, esetleg értékes komponenseit is eltávolítaná.

A szennyvíztisztítás során továbbra is a legfontosabb feladat megszabadítani a vizet a fertőző baktériumoktól és a benne lebegő szerves anyagoktól. Korábban csak erre koncentráltak, ezért mindeddig nem létezek kifejezetten a gyógyszermaradványok kiszűrésére alkalmas megoldások. Az aktív szenes szűrők például sok olyan anyagot is megkötnek és eltávolítanak, amelyek egyébként a víz minőségét javítják. A kutatók ezért olyan szűrőket terveztek, amelyek kémiai úton megkötik a kívánt hatóanyagokat. Ezek alapja egy homok alapú szűrőanyag, amelyhez az ismert tulajdonságú hatóanyagokhoz kötődő fémkomplexeket juttattak. A rendszert elsőként egy fájdalomcsillapító, a naproxen hatóanyagán próbálták ki, és sikerült is azt hatékonyan kivonniuk a vízből; a kezelés után így a vegyületet már a legérzékenyebb módszerekkel sem lehetett kimutatni. És bár a kutatók szerint az ipari méretekben alkalmazható gyógyszermaradvány-szűrőre még várni kell, a megoldást a különböző hatóanyagok laboratóriumi tesztelésekor már érdemes alkalmazni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.