Élet-Stílus

Antilopborjút láthatunk az Állatkertben

Először szaporodott Magyarországon a nagyszarvú mocsáriantilop nevű veszélyeztetett antilopfaj. A Fővárosi Állat- és Növénykertben hétfőn napvilágot látott antilopborjút cumisüvegből etetik a gondozók.

A nősténynek bizonyult, 4 kg tömegű antilopborjú, aki a Gizmó nevet kapta a gondozóktól, háromóránként kap enni, most még éjjel-nappal. Az első napokban kizárólag szarvasmarha föcstejet (kolosztrum) kapott, a napokban szoktatják át tejporral „feljavított” tehéntejre. Egy-egy etetéskor egyébként 70-75 ml tejet iszik.

Gizmó, az állatkert új kedvence (fotó: MTI)

Gizmó, az Állatkert új kedvence (fotó: MTI)

Az apróság a Szavannakifutóhoz tartozó hatalmas istállóépület egyik elkülönített terében kapott helyet, ahol azonban a közönség folyamatosan láthatja, sőt, kis szerencsével még az etetést is megtekinthetik a látogatók.

A világ állatkertjeiben összesen 520 nagyszarvú mocsáriantilop él, 30 különböző intézményben. Európában összesen 13 állatkertben, Magyarországon egyedül Budapesten látható ez az állatfaj. Az állatkerti szavannakifutóban – a most született kicsit nem számítva – egy hím és öt nőstény kapott helyet. Ők mindannyian tavaly érkeztek Budapestre, részben Rómából, részben pedig a franciaországi Montpellier-ből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik