Az ötlet egyszerű. Kreáltak egy negyven évvel ezelőtti étlapot, melyen nemcsak az ételek, hanem az árak is a négy évtizeddel ezelőtti szintet tükrözik. Az ötlet egyik megvalósítója az a Gabora Attila, aki korábban a salgótarjáni pincérversenyek egyik szervezője volt.
Ő és Kovács István, a hotel igazgatója egy negyven évvel ezelőtti étlapot nézegettek, amikor az ötlet kipattant a fejükből. „A Salgó Étterem volt az első olyan vendéglátóipari egység a megyében, amely országos, sőt európai szinten is elismert volt. Kicsit ez előtt is tisztelgünk, bár az a belvárosban, mi pedig a város külső és talán legszebb részén vagyunk” – mondták a szervezők lapunknak, hozzátéve, hogy két éve felújították a hotelt és az éttermet, így aztán büszkén vállalhatják az egykori „Salgó” szellemi örökségét.
Persze ez így önmagában biztos bukás lenne a hotel és étterme számára, így 2500 forintos belépőjegyet kell fizetnie annak, aki az említett három napon itt szeretne ebédelni vagy vacsorázni. Viszont ennek nagy részét az italfogyasztásban levásárolhatja a vendég.
A menü összeállításban a Nógrádi Történeti Múzeum segédkezett. Az akciót ugyanis kiállítással kötik össze a negyven évvel ezelőtti korszak éttermi berendezéseiből, eszközeiből.
Az előételek között például találhatunk sültkolbászt mustárral 8 forint 20 fillérért, míg egy csontlevesért 3 forint 60 fillért kell majd fizetni. A legolcsóbb étel a paradicsomos káposzta volt negyven éve, melyet a nógrádi megyeszékhelyen három forintért mértek. A cigánypecsenye már a „luxusfogások” közé tartozott a maga 14 forint 30 filléres árával.
A teljes retro hangulatról a korabeli ruhákba öltözött felszolgálók és hangulatos cigányzene gondoskodnak majd.