Élet-Stílus

Románia csökkenti a regisztrációs adót

admin
admin

2009. 02. 18. 20:10

Egyharmaddal csökkentette a használt autók után fizetendő regisztrációs adót szerdán a román kormány, az új autók után egyáltalán nem kell fizetni.

Romániában az elmúlt hetekben több utcai tiltakozást szervezetek gépkocsi-tulajdonosok amiatt, hogy a Calin Popescu Tariceanu által vezetett, tavaly leköszönt kormány december közepétől háromszorosára emelte a használt autók után fizetendő adóértéket.

A román kormány az Európai Unió nyomására tavaly júliustól léptette életbe a regisztrációs adónak azt a változatát, amely a korábbihoz képest a használt autóknak kedvezett, hiszen ezek forgalomba íratásáért sokkal kevesebbet kellett fizetni, mint az új autók után. Azóta látványosan megugrott a használt autók behozatala, ezért döntött úgy a Tariceanu-kormány tavaly év végén, hogy háromszorosára emeli a regisztrációs adót.

Visszajár a pénz

A mostani, Emil Boc miniszterelnök által vezetett román kormány szerdai döntése lehetővé teszi azt is, hogy a július és december között érvényben lévő alacsony szintű adóértéken írassák forgalomba járműveiket azok a gépkocsi-tulajdonosok, akik december közepe (vagyis a háromszorosára emelt adó életbelépése előtt) vásároltak autót.

Döntés született arról is, hogy az állam visszaadja a pénzét azoknak, akik december 15. előtt vásároltak autót, de csak ezután tudták forgalomba íratni, és így háromszor nagyobb összeget kellett fizetniük az államkasszába. Ők visszaigényelhetik a júliusban életbe lépett alacsonyabb regisztrációs adó és a decemberben megemelt adóérték közötti különbözetet.

Új után nem kell fizetni

A kormány döntése nem érinti az új járműveket, amelyek után továbbra sem kell fizetni regisztrációs adót. Ezt ugyanis felfüggesztették 2009 végéig. A kormány így akar segíteni a romániai autógyártáson, főként az Automobile Dacia gépkocsigyáron, amelynek eladásai már tavaly jelentősen csökkentek a román piacon.

Boc jelezte: a szerdán elfogadott változatásról tájékoztatták az Európai Bizottságot (EB), amely még nem hagyta azt jóvá. Az EB 2007-ben eljárást indított Románia ellen, ugyanis az akkori adóztatás – amely az új autókat részesítette előnyben a használtakkal szemben – nem volt összhangban az Európai Uniós normákkal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.