Élet-Stílus

Visszaesett az építőipari termelés

admin
admin

2009. 02. 17. 09:16

Tavaly 5,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene a 2007-es 14,8 százalékos visszaesés után. Az építőipari termelés volumene 2008 decemberében 5,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Tavaly decemberben az építőipari termelés 0,6 százalékkal haladta meg az előző havit. Tavaly az építőipar termelői árai átlagosan 5,8 százalékkal, 2008 IV. negyedévében 6,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

Az építőipari termelés 2008. évi 5,1 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 10,6 százalékkal alacsonyabb, az egyéb építményeké 2,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésének csökkenése elsősorban az ipari és raktárépületek, irodaépületek építésében megfigyelt visszaesés következménye. Az egyéb építmények építése a 2007-ben bekövetkezett 20 százalékos csökkenés után az év második felében emelkedett; az út- és autópálya-építések, közműépítések, vasútvonal-korszerűsítések nyomán.

(fotó: MTI)

Kevesebb iroda és raktár épült (fotó: MTI)

Tavaly a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 5,8 százalékkal, az épületgépészeti szerelés termelése 8,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, mít a befejező építésé 1,5 százalékkal nőtt. Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 22,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A decemberben kötött szerződések volumene 10,1 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.