Élet-Stílus

Startol az aukciós szezon

admin
admin

2009. 02. 17. 12:31

Korán és a korábbiaknál több szereplővel indul az idei aukciós szezon. Miközben a nagy házak még a nyugodt gyűjtögetés napjait élik, több aukciósház már márciusban megtartja idei első árverését.

Az aukciók sorát a Képcsarnok aukciója nyitja március 7-én. A 19. árverés kínálata is főleg abból a kollekcióból való, amelynek darabjait heti rendszerességgel – a művészeket támogatandó – zsűrizett és vásárolt meg 1968-tól majd negyedszázadon át a Művészeti Alap. A Képcsarnok az év első felében még három aukciót tart, egyet Pécsett, kettőt Budapesten.

A szokásos egy helyett két tavaszi aukciót rendez az Abigail Galéria. A március 8-i, nőnapi árverésen egy teljes magángyűjteményt aukcionálnak. Míg a május 10-i művészeti árverés a szokásos tematika szerint épül fel, klasszikus és kortárs festményeket, valamint a külföldön sikeres életművel rendelkező magyar művészek munkáit viszik kalapács alá. Új színfolt a XX. századi bútor és design a hazai aukciós piacon.

Sikeres első, decemberi árverése után március 17-én rendezi meg a Ferenczi és Tsai. Aukciós ház és Galéria második, ilyen témájú aukcióját. A többnyire magyar és osztrák szecessziós, art-deco, Bauhaus bútorok mellett korabeli egyedi lakberendezési tárgyak, tükrök, vázák adják a kínálatot.

Márciusban kezd a Belvedere Szalon, Galéria és Aukciós ház is. Művészeti aukcióját a hónap utolsó szombatján tartja Szent István téri termeiben. Bár nincsenek pontos dátumok, a Belvedere-nek még jó néhány árverése lesz a tavaszi szezonban.

Új helyszínen, a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában (VIII. Ötpacsirta u. 2) jelentkezik az egyetlen, kizárólag grafikára szakosodott ház, az Arte Galéria és Aukciós Iroda. Az április 4-i árverésen ezúttal is eredeti rajzok, akvarellek, és sokszorosított grafikák közül válogathatnak a gyűjtők. A szezon végén, június 19-én még egy aukciót rendez az Arte.

Tavaly tartotta első kortárs árverését a Pintér Sonja Galéria. A másodikat áprilisban a MissionArt Galériával közösen hozzák tető alá. Mindkét galéria rendelkezik jelentős kortárs és XX. századi gyűjteménnyel, a MissionArt azonban nem mond le a klasszikus, nagybányai vonulatról sem.

Április három utolsó napján jelentkezik a Nagyházi Galéria és Aukciós ház a szokásos tematikával: régi mesterek művei és XIX. századi festmények, XX. századi festmények és művészeti tárgyak közül lehet válogatni. Ezt követően június 9-én és 10-én zárja a szezont az aukciós ház.

júniusig tartó szezon

Májusban már sűrűsödnek az események, szinte minden napra jut majd egy-egy aukció. Szokatlanul hosszúra nyúlik az aukciós szezon, még júniusban is lehet majd vásárolni festményt, műtárgyat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.