Élet-Stílus

Pesszimizmus az ingatlanpiacon

Az új lakások piacán a következő 12 hónapban Budapesten 2,5, Pest megyében 2 százalék áremelkedés, míg Nyugat- és Kelet-Magyarországon stagnálás várható. A vevők egyre inkább a már kész lakásokat keresik.

Múlt év közepétől az idén januárig 11 pontos eséssel mínusz 21 pontra süllyedt a GKI-AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe. Ennél alacsonyabb – mínusz 22,6 pont – csak 2003 januárjában volt az index. A piaci szereplők a hitelforrások szűkülésével, a meglévő hitelek drágulásával, a kereslet csökkenésével indokolták a pesszimizmust.

Emelkedő lakásárak

A kormányfő által hétfőn bejelentett 20-ról 23 százalékra történő áfaemelés érzékenyen érinti a lakásépítést. Ha ténylegesen emelkednek a lakásárak, akkor a többletet ingyen felszerelésben vagy más kedvezménnyel biztosan megkapja a vevő.

Az ingatlan részpiacok közül a lakás-index áll a legmélyebben mínusz 45 ponttal. Ennél mélyebben csak 2005 júliusában volt, közel mínusz 55 ponttal. Új jelenség, hogy lefoglalózott, de használatba még nem vett lakások jelennek meg a piacon, mert vevőik – általában külföldi befektetők – inkább veszni hagyják a foglalót, minthogy kifizessék a teljes vételárat.

Kész lakásokat viszik

Míg Budapesten 2007-ben 98 új projektben több mint 8 ezer lakás épült, addig tavaly 60 projektben 3818 lakás. A negyedik negyedévben 398 lakás építése kezdődött mindössze, ez egy évvel korábban két közepes projektnek felelt meg. Múlt év végén – az egy évvel korábbihoz képest – mintegy 800-zal kevesebb, 8500 új lakást kínáltak a fejlesztők.

A készleten lévő – már kész, de még el nem adott – lakások száma 1500-ról 2300-ra emelkedett. Ennek oka – a kereslet csökkenése mellett – az, hogy a vevők egyre inkább a már kész lakásokat keresik, nem szívesen vásárolnak tervezőasztalról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik