Élet-Stílus

Eladnák az Opel-gyárakat

admin
admin

2009. 02. 17. 15:43

A súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködő amerikai General Motors azt fontolgatja, hogy eladna vagy bezárna európai Opel-gyárakat. Ugyanez a sors várna a GM érdekeltségi körébe tartozó svéd Saab autógyárra is.

A németországi Bochumban és a belgiumi Antwerpenben lévő gyárakat zárná be a GM, az eisenachi üzemet pedig eladná, meg nem erősített hírügynökségi értesülések szerint. A Saab svéd leányvállalatra is bezárás vagy eladás várhat.

A General Motorsnak tervet kell az amerikai kormány elé tárnia a vállalat talpra állítására. Ez a feltétele annak, hogy a cégcsoport esetleg további állami támogatást kaphasson.

Az előző amerikai elnök, George W. Bush még karácsony előtt bejelentette, hogy kormánya kisegíti a csődközeli állapotba jutott detroiti autógyárakat. Akkor a Chrysler és a General Motors számára helyezett kilátásba hitelt, 17,4 milliárd dollárt. Ez az összeg azonban a hírek szerint nem elegendő a GM számára, a cégnek további állami támogatásra van szüksége, ellenkező esetben csődöt jelenthet.

Roland Koch hesseni miniszterelnök keddi nyilatkozatában a leghatározottabban elutasította németországi Opel-üzemek bezárását, bármelyikről lenne is szó. Hessen tartományban található a magyarországi beszállítóval is rendelkező Opel legnagyobb németországi gyára, a rüsselsheimi, a General Motors állítólagos terveiben érintett bochumi üzem Észak-Rajna-Vesztfáliában, az eisenachi pedig Türingiában van, és a rajna-pfalzi Kaiserslauternben működik az Opel negyedik németországi gyára. A négy üzemben alkalmazottak száma megközelíti a 26 ezret.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.