Élet-Stílus

Négyen küzdenek a 2016-os olimpiáért

Mind a négy versenyben maradt jelentkező benyújtotta részletes pályázatát a 2016-os olimpia megrendezésére. A NOB-tagok október 2-án, Koppenhágában határoznak a majd a hét év múlva sorra kerülő nyári játékok helyszínéről.

Az első rostán túljutott négy jelentkező város, Chicago, Tokió, Rio de Janeiro és Madrid is eljuttatta anyagát a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz – értesült a MOB. Eredetileg hét jelentkező volt, a nemzetközi szervezet tavaly júniusban szűkítette a névsort – Prága, Doha és Baku esett ki.

A szemlebizottság tavasszal látogat el a helyszínekre: az Egyesült Államokban április 4. és 7., Japánban április 16. és 19., Brazíliában április 29. és május 2., Spanyolországban pedig május 5. és 8. között tájékozódik az elképzelésekről.

A testület szeptember 2-án hozza majd nyilvánosságra az értékelő jelentést, amely alapján a NOB-tagok október 2-án, Koppenhágában határoznak a 2016-os játékok helyszínéről.

Négyen küzdenek a 2016-os olimpiáért 1

A pályázók közül eddig egyedül Tokió rendezett már nyári olimpiát, mégpedig 1964-ben.

Az Egyesült Államokban háromváros is volt már házigazda: St. Louis 1904-ben, Los Angeles 1932-ben, illetve 1984-ben, legutóbb, 13 éve pedig Atlanta.

Spanyol földön eddig egy alkalommal, 1992-ben bonyolítottak le olimpiát, a vendéglátó város Barcelona volt. Brazil város
viszont még egyszer sem adott otthont nyári játékoknak.

A 2012-ben a brit főváros, London lesz a házigazda.

Díjazták a kajakosokat, kenusokat

Hagyományos ünnepsége keretében díjazta pénteken a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MMKSZ) az elmúlt év legjobbjait. A legjobb női kajakos Kovács Katalin, a férfi kajakos Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor, a legjobb kenus pedig a Pekingben aranyérmes Vajda Attila lett, míg utóbbi trénere, Vécsi Viktor érdemelte ki az Év edzője-díjat.

A szövetség székházában tartott összejövetelen Molnár Zoltán, a MOB főtitkára azt mondta: a két arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmet szerző kajak-kenu válogatott megmentette a magyar csapatot a pekingi játékokon.

Baráth Etele sportági vezető a jövőre vonatkozóan azt mondta, hogy néhány új szponzor belépésével immár biztosított a szövetség idei működése, miként a
kajak-kenu válogatott Európa-bajnoki szereplése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik