Élet-Stílus

A Veszprém mezével temették el Cozmát

A bukaresti Pipera temetőben több mint ezer szurkoló kísérte utolsó útjára a román Marian Cozmát, a vasárnap hajnalban meggyilkolt veszprémi kézilabdázót.

A gyászolók közt népes magyar küldöttség is részt vett, hisz a Mocsai Lajos edző és a klubelnök Hunyadfalvy Ákos által vezetett veszprémi, illetve szegedi játékosokon túl Kiss István, a magyar szövetség elnöke, Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, valamint Lasztovica Jenő a megyei közgyűlés elnöke is elbúcsúzott a vasárnap szíven szúrt Madárkától.

Az ortodox rítus szerint a Teiul Doamnei Ghica templomban celebrált temetésen öt pap fohászkodott Cozma lelki üdvösségéért, a nagyszülei sírhelyé tartó menetnek pedig a beállós korábbi klubja, a bukaresti Dinamo ifjúsági kézilabda csapatának tagjai álltak sorfalat, mellükön a játékos jelmondatával: Nihil Sine Deo (semmi sincs Isten nélkül).

A temetőben a gyászmenet utolsó néhány száz méterén a Dinamo és a Veszprém játékosai (többek között Carlos Perez) közösen vitték Marian Cozma koporsóját a sírhoz.

Marian Cozma testét román idő szerint 15:20-kor fogadta magába a föld, a játékos koporsójába két tárgy is bekerült – egy kézilabda, és az MKB Veszprém meze, a csapaté, amelynek színeiben rövid élete utolsó találkozóját játszotta.

Képgaléria a kegyeletről

Képgaléria a kegyeletről

A reggeli órákban a koporsót a családi háztól népes kísérettel vitték a bukaresti Dimamo – a 26 évet élt román válogatott beállós volt csapatának – székhelyéhez, ahol szurkolók, jelenlegi és volt neves sportolók várták, és hosszas tapssal fogadták.

Cozma koporsóját délben vitték át a bukaresti Doamna Ghica ortodox templomba. A gyászmenetben Petre Cozma, Marian édesapja, s az elhunyt édesanyja meghatottan fogadta a részvétnyilvánításokat. A koporsót volt játékostársai emelték ki az autóból, mindannyian Cozma képét ábrázoló trikót viseltek.

Amikor a veszprémi csapat tagjai a városi önkormányzati vezetőkkel együtt megérkeztek a gyárszertartásra a templomba, a gyászoló tömeg hosszan tartó tapssal fogadta őket.

A ravatalozás helyszínén a távirati iroda munkatársa
veszprémi szurkolókkal is találkozott, akik nyakukban kedvenc
csapatuk sálját viselték. Elmondták: ők bérletes szurkolói az Veszprémnek, s a csapat minden mérkőzésén jelen vannak. Cozmát nagyon szerették Veszprémben – tették hozzá.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke az MTI-nek elmondta: kiváló sportember volt Cozma, akire méltán lehet büszke családja, hiszen oroszlánerővel rendelkező, de végtelen készséges és szerény fiú volt. „Egész Magyarország a szívébe zárta őt, mert tehetséges, jóindulatú fiú volt, aki sok örömet szerzett a szurkolóknak” – mondta Lasztovicza.

Gyurcsány gyásztáviratot küldött

Gyurcsány Ferenc Emil Boc román kormányfőnek és Marian Cozma családjának is gyásztáviratot küldött, hogy együttérzését fejezze ki a játékos tragikus halála miatt.

A miniszterelnök biztosította a gyászolókat arról, hogy a Magyar Köztársaság kormánya és a magyar nép is osztozik fájdalmukban. A miniszterelnök egyúttal méltatta Marian Cozma emberségét, kivételes tehetségét és tenni akarását, amely példaképpé tette őt a magyar nép számára is.

Marian Cozma hősként küzdött egy magyar város, Veszprém sikeréért. Természetes volt számára, hogy román állampolgárként nem egyszerűen itt él, hanem egy magyar közösség sikereit gyarapítja. Valamennyi magyar ember megbecsülése és hálája illeti őt ezért – írta Gyurcsány.

(OS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik