Élet-Stílus

Peugeot: 11 ezer fős elbocsátás

A tavalyi évet 343 millió eurós veszteséggel záró PSA Peugeot Citroen francia autóipari konszern várhatóan 11 ezer dolgozójától válik meg idén Európában.

Arra számítunk, hogy az önkéntes leépítési program keretében több mint 11 ezren hagyják el a csoportot idén – mondta Isabel Marey-Samper pénzügyi igazgató szerdán. Jean-Luc Vergne személyzeti igazgató szerint 10 és 12 ezer között lesz a távozók száma Európában, ahol a csoport legtöbb üzeme található.

Nicolas Sarkozy francia államfő hétfőn ismertette a francia autóipari cégeknek szánt, 6 milliárd eurós hitelprogramját. Ebből 3 milliárdot kap a PSA-csoport, amiért cserébe vállalta, hogy az ötéves kölcsön ideje alatt egyetlen franciaországi üzemét sem zárja be, termelést nem telepít külföldre, és Franciaországban nem kezd létszámcsökkentést.

A PSA Peugeot Citroen 2007 végén több mint 207 ezer embert foglalkoztatott, ebből 114 ezret Franciaországban. A csoport tavaly novemberben már bejelentett egy önkéntes leépítési programot franciaországi üzemeiben, amely 3550 munkahelyet érintett.

A vállalatcsoport 2007-ben 885 millió eurós adózott eredményt ért el, de tavaly 343 millió eurós hiány volt az adó utáni rubrikában. Tavaly az üzemi veszteség 367 millió euró volt a 2007-es, 1,12 milliárd eurós üzemi eredmény helyett. A bevétel 7,4 százalékkal 54,4 milliárd euróra csökkent tavaly. A PSA Peugeot Citroen fő célja idén a készletek leépítése és az, hogy a vállalat 2010-re ismét nyereségessé váljék. Főként az idei év első felében számítanak nehéz körülményekre, de a csoport várhatóan az idei év egészében is veszteséges lesz még.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik