Élet-Stílus

Eltemették Mona Lisát

Mona Lisa könnyekkel a szemében, szürkén, színes festékcsíkokkal szabdalva - a sajátos festmény annak a Mona Lisa temetése címet viselő sorozatnak a része, amelyet a héten állítanak ki a Louvre-ban, az eredeti festménynek helyet adó terem szomszédságában.

Jan Pej-ming (Yan Pei Ming) alkotásának bemutatásával a kortárs és a klasszikus művészetet igyekszik közelebb hozni egymáshoz a párizsi múzeum. A francia-kínai művész alkotása 5 festményből áll: a hatalmas Mona Lisa középen helyezkedik el, két oldalán beazonosíthatatlan, leginkább felhőre emlékeztető alakzatokat ábrázoló festmények függenek, melyeket a művész fejéről mintázott koponyák képei tarkítanak. A sorozat része még a Jan Pej-ming halott apját ábrázoló festmény, valamint a művészt halotti pózban megörökítő kép.

A művész és a síró Mona Lisa

A művész és a síró Mona Lisa

A sorozat egyszerre temetés és tisztelgés a Mona Lisa előtt – alkotásáról csupán ennyit árult el a szűkszavú festő, aki leginkább 20. századi ikonokról, többek között Bruce Leeről és Mao Ce-tungról (Mao Zedong) készült képeivel vált ismertté.

A Louvre a világ leglátogatottabb múzeuma, 2008-ban 8 és fél millió látogatója volt, köztük rengeteg turista, akik elsősorban Leonardo da Vinci híres festményére kíváncsiak.

Megannyi művész használta már fel a Mona Lisát saját alkotásaihoz, nemegyszer gúnyt űzve a titokzatos mosolyú hölgyből. A dadaista Marcel Duchamp például bajuszt és kecskeszakállat festett neki, míg Andy Warhol a pop-art jegyében vad színekben pompázó nyomatokat készített róla. Ez lesz azonban az első alkalom, hogy egy Mona Lisa ihlette művet ennyire közel állítanak ki az eredetihez.

A csütörtökön nyíló kiállítás május 18-ig lesz látható a Louvre-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik