Élet-Stílus

Egyed Géza az öttusa-szövetség új elnöke

Egyed Gézát választották szerdán a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnökévé; megbízatása négy évre szól. Az ex-államtitkár volt az egyedüli jelölt, így a voksolás eredménye nem meglepő.

A MöSZ új vezetője közgazdasági egyetemet végzett Berlinben, banki, pénzügyi pályán dolgozott 17 éven át, 2005-től a gazdasági és közlekedési minisztérium EU-s fejlesztési forrásokért felelős helyettes államtitkáraként tevékenykedett, a 2006-os választásokat követően a GKM szakállamtitkára volt, tavaly szeptembertől pedig miniszterelnöki megbízottként a magyar kormány egyik legjelentősebb európai uniós, kutatási, tudományos, gazdaságfejlesztési kezdeményezésének az irányításával foglalkozik.

Az öttusa-szövetség elnöki pozíciójára egyedüli jelölt volt, a lehetséges 28 szavazatból 27-et kapott meg. A budapesti tisztújító közgyűlésen nem volt jelen, mivel éppen egy prágai nemzetközi konferencián vesz részt. A tagság egy bemutatkozó levélből ismerhette meg.

A MÖSZ-t tizenkét éven át irányító Császári Attila december elején jelezte, hogy újabb periódusra már nem pályázik a posztra. Döntését azzal indokolta, hogy az új versenyforma – a kombinált lövészet és futás – bevezetése miatt olyan összeütközésekbe került a nemzetközi szövetség (UIPM) elöljáróival, hogy a jövőben inkább kárára, mint hasznára lenne a hazai öttusasportnak.

A tisztújító közgyűlés előtt egy öttagú jelölőbizottság gyűjtötte össze a jelölteket, az elnök mellett egy általános alelnököt, illetve három további alelnököt, valamint hét elnökségi tagot, és felügyelő bizottságot választott a tagság a Magyar Sport Házában.

A szövetség általános alelnöke a korábbi világbajnok, jelenleg ügyvédként tevékenykedő Simóka Bea, további három alelnöke, az olimpiai, vb- és Eb-aranyérmes Mizsér Attila, Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter, valamint a világ- és Európa-bajnok Hanzély Ákos lett.

Az elnökségbe még Csáder Dezső, Kállai Ákos, Deák Ferenc, Takács Péter, Tóth István, Hajdu László és Molnár Gábor került be.

A szövetségi kapitányi, illetve a főtitkári posztról – utóbbiról 12 év után február végén távozik Pécsi Gábor – az új elnökség dönt majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik