Élet-Stílus

Újabb tízezres leépítés a GM-nál

A most bejelentett tízezer fős elbocsátás 3400 amerikait érint, a várható európai leépítésekről a GM még nem közölt adatot. Az elmúlt években a cég már több tízezer állást szüntetett meg, főként a termelésben.

Újabb tízezer embert küld el – ezúttal az irodai állományból – a súlyos válsággal küzdő amerikai General Motors autógyárcsoport. A nem órabéres állományt még idén 63 ezerre tervezik csökkenteni 73 ezerről.

A GM túlélése az amerikai állami segélyezéstől függ, egy héten belül a cégnek ismertetnie kell túlélési tervét a kormányzattal. Ennek az is része lesz, hogy a vezetők éves fizetését idén 10 százalékkal, a többi nem órabéres alkalmazott éves illetményét 3-7 százalék között csökkentik az Egyesült Államokban a csoportnál.

A GM a tavalyi év végén világszerte mintegy 250 ezer dolgozót foglalkoztatott, ebből 55 ezret Európában, de a folytatódó leépítések ezt a számot folyamatosan csökkentik.
A General Motors európai eladásai 6,5 százalékkal estek tavaly. Egyedül a csoporthoz tartozó Chevrolet márka eladása nőtt, 10,7 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik