Élet-Stílus

Mundruczó kedvenc színésznőjét sztárolták a Berlinárén

Az európai filmszakma legtehetségesebb fiatal színészeit felvonultató Shooting Stars programban Tóth Orsi magyar színésznő is bemutatkozhatott hétfőn a berlini filmfesztiválon; a Berlinaléra meghívott tíz fiatal színész a seregszemle igazgatójától, Dieter Kosslicktól vehette át a Babelsberg Filmstúdió által felajánlott díjakat.

A Berlinale Palotában megrendezett díjátadót megelőzően az ifjú sztárok – köztük a Mundruczó Kornél filmjeiből is ismert Tóth Orsi – a kamerák kereszttüzében egyenként vonultak végig a csaknem 200 méter hosszú vörös szőnyegen.

Megcsillanhatnak a tehetségek

Az Európai Filmpromóciós Szervezet által tizenkettedik alkalommal megszervezett, úgynevezett Shooting Stars programba a zsűri döntése alapján összesen tíz fiatal európai színésztehetség kapott meghívást, így többek között egy-egy ír, angol, spanyol, francia, olasz és dán színész, valamint – egyedüli kelet-közép-európaiként – Tóth Orsi – mondta el Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója.

Az ifjú sztárok hétfőn nemzetközi sajtótájékoztató keretében találkoztak az újságírókkal, s a meghívott közönség filmjeikből egy-egy bejátszást is láthatott. A Berlinale fő színpadán ezután mindegyikük külön is bemutatkozhatott.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A program legfőbb jelentősége az, hogy az ifjú tehetségeket megismerhetik a filmszakma nagyjai, s a fiatalok találkozhatnak a legnagyobb színészügynökségekkel. Mindez óriási lehetőséget kínál a kiválasztott színészeknek – fogalmazott az igazgató, emlékeztetve arra, hogy annak idején a Shooting Stars tehetségei között volt a James Bondot megtestesítő brit Daniel Craig és az egyik legkedveltebb német színész, Daniel Brühl is.

A magyar színészek között is többen vannak, akik sokat köszönhetnek a Shooting Starsnak, így Gryllus Dorka is, aki a berlini bemutatkozást követően kapott szerepet a tavaly előtti versenyprogram egyik kiemelkedő filmjében, az Irina Palmban. Tavaly egyébként Nagy Zsolt volt a magyar résztvevő, de korábban Ónodi Esztert, Hámori Gabriellát és Oroszlán Szonját is beválogatták a programba.

Versenyben csak áttételesen vagyunk

Bár az idén magyar játék- vagy rövidfilm nem szerepel a berlini nemzetközi filmfesztivál hivatalos programjaiban, az esemény idején számos magyar vonatkozású rendezvény lesz a 59. Berlinalén.

A hivatalos versenyprogramban egyedül a rendezők által román-brit-magyar koprodukciós filmként feltüntetett KatalinVarga című film szerepel, de a szó legszorosabb értelmében nem magyar koprodukcióról van szó, magyar finanszírozás, produceri munka ugyanis nincs a filmben, a rendező, Peter Strickland pedig angol. Ugyanakkor az operatőr, Győri Márk, s erdélyi magyar színházak művészei alkotják a szereplőgárda többségét. A film laborálása is Magyarországon történt.

A magyar fiatal filmesek számára egyre népszerűbb a Berlinale másik programja, a Talent Campus is. Ennek az idén öt magyar résztvevője lesz. A Mamma Mu & Kråkan című svéd-mémet-magyar koprodukciós film a Generation Kplus programban szerepel, a magyar partner ebben a Baestarts stúdió. Ezen kívül – a fesztivál keretében – a hírhedt berlini fal leomlásának 20. évfordulója kapcsán zajlik egy retrospektív vetítéssorozat, amelyen régi filmjeink közül két jelentős magyar film is szerepel: Jeles András A kis Valentino és Bódy Gábor A kutya éji dala című filmje, továbbá egy rövidfilm, a Trabantománia, amelyet Vetős János készített.

A szakmai programok közöl rendkívül fontos az egyik forgatókönyvírói workshop. Ezen tavaly Fliegauf Benedek nyerte el a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. A mostani tanácskozás résztvevői között van Elek Judit és Berger László, továbbá Erdélyi Dániel is egy-egy filmtervvel. A workshop folytatására Cannes-ban kerül sor, s ott adják át a díjat a legjobb forgatókönyvnek is.

Természetesen a fesztivállal párhuzamosan zajló filmvásáron ezúttal is üzemel a magyar stand, amelyen a résztvevők a többi között számos információs anyaggal igyekeznek népszerűsíteni a magyar filmeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik