Élet-Stílus

Szombaton felfedik Mona Lisa titkát

Szombaton nyit a Da Vinci – A Géniusz című kiállítás, amelyet minden idők legteljesebb Leonardo-tárlatának tartanak. Tavaly januárban zárt be Debrecenben Az igazi Da Vinci.

A tárlat bemutatja Leonardo teljes életművét: a látogatók megismerhetik mint feltalálót, művészt, anatómust, szobrászt, mérnököt, zenészt és építészt. Több mint 10 évig tartott megalkotni a kiállítást, amelyen megtekinthetjük a zseni feljegyzései alapján megépített gépeket, találmányokat, Leonardo aprólékos anatómiai vázlatait, tanulmányait az Anghiari csata festményhez. A kiállítás egyik különlegessége az Utolsó vacsora, a Vitruvianus és a Sforza háromdimenziós, interaktív bemutatója, amelyek alapján soha nem látott perspektívákból ismerhetők meg a híres művek és azok keletkezésének háttere.

Fény derül Mona Lisa titkára? (fotó. mti)

Fény derül Mona Lisa titkára? (fotó: mti)

A tárlat része a világhírű Mona Lisa titka elemzés, Pascal Cotte munkája. A francia mérnök egész életét a festmény tanulmányozására és megóvására tette fel. Megalkotott egy 240 megapixel felbontású multi-színkép kamerát, ami egyedi infravörös technikát alkalmazva olyan megvilágítást és szkennelést tesz lehetővé, amely ártalmatlan a festményre, ám virtuálisan képes “lehámozni” az évszázadok alatt a képre rakodott rétegeket.

Ezzel a kamerával Cotte képes megmutatni, hogyan nézett ki a Mona Lisa eredetileg, a restaurálások és egyéb állagmegóvási próbálkozások, utólagos festések alatt – beazonosítva az egyedi színezést, amelyet Leonardo használt. Az elképesztő felfedezéseket a látogatók is szemügyre vehetik, mint ahogy a legnagyobb, egy 4×3 méteres, tökéletes felbontású Mona Lisa képet is, amelyen minden apró részlet jól megfigyelhető.

Interaktív tárlat (fotó: mti)

Interaktív tárlat (fotó: mti)


65 gépet készítettek el

Modesto Veccia, az Anthropos Association elnöke és az Il Genio di Leonardo da Vinci római múzeum alapítója és kurátora vezette a munkálatokat az elmúlt 10 évben. Körbevéve néhány kiváló olasz kézművessel, tanulmányozták és értelmezték da Vinci feljegyzéseit és megalkották találmányait. A kiállításon ebből 65 gép látható megépítve, nagyrészük teljes életnagyságban, ahogy Leonardo megtervezte, a XV. századi olasz technikát követve és az akkoriban elterjedt anyagokat – fát, pamutot, bronzot, vasat, vásznat és húrokat – felhasználva.

Az eredetileg 24 000 oldalasra becsült da Vinci-feljegyzésekből sajnálatos módon mára csak 6000 oldal maradt fenn. A jegyzetekből kiderül, hogyan gondolkodott a művész, megtalálhatóak rajzai és írásai a geometria, állat- és növényvilág, matematika, fizika, filozófia és mérnöki tervezés témakörében. Hihetetlen részletességű anatómiai vázlatai, innovatív épület- és mechanikai tervei még a mai kor emberének is megdöbbentőek.

A jegyzetek megfejtése azonban önmagában sem volt könnyű feladat, egyfelől mert egy speciális, Leonardo által kitalált gyorsírással készültek; másrészről a művész tükörírást alkalmazott a jegyzetek alkotásakor. Mindemellett számtalan órát töltöttek el a régi firenzei dialektus fordításával is.

Találmányok életnagyságban (fotó: mti)

Találmányok életnagyságban (fotó: mti)

Tárlat ezer négyzetméteren

Da Vinci – A Géniusz kiállításon több mint 1000 négyzetméteren ismerkedhet a közönség Leonardo da Vinci találmányaival. A látnivalókat tematikailag rendezték: fizikai és mechanikai elvűek, polgári-, katonai gépek, vízi-, légi szerkezetek, valamint zenei eszközök. A zseninek köszönhető a siklórepülő, az ejtőernyő, a helikopter, a bicikli, a tank, a tengeralattjáró, a golyós csapágy valamint a fogaskerék tervei, sok más, a korát messze meghaladó találmány mellett.

Festményei közül az Utolsó vacsora, Önarckép, Mona Lisa, Hermelines nő, Angyali üdvözlet, Sziklás Madonna, Madonna Benois, Madonna Litta, a Zenész képmása, Szent Jeromos valamint a Vitruvianus eredeti méretű reprodukciói láthatóak; Leonardo da Vinci jegyzetei és anatómiai rajzai mellett.

A kiállítás interaktív, a kiállított tárgyak többsége megérinthető, sőt kipróbálható; a pontosabb megértést pedig 2- és 3Ds animációk, filmek is segítik.

Megszaporodtak a Leonardo-tárlatok az utóbbi időben a világban és itthon is, nyilván nem függetlenül a Da Vinci-kód sikerétől. 2007 augusztusában a debreceni MODEM-ben rendezték meg Az igazi Da Vinci című kiállítást, amelyet több mint 160 ezren láttak.

/Da Vinci – A Géniusz kiállítás február 7-től nyitva mindennap 10 és 20 óra között a VAM Design Centerben (Budapest VI., Király u. 26.)/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik