Élet-Stílus

Magyarok is versenyben a Grammyért

Száztíz kategóriában osztják ki vasárnap este a legrangosabb zenei kitüntetéseket, a Grammy-díjakat. Klasszikus zenei kategóriában több magyar jelölt is esélyes az Arany Gramofonra.

A Los Angeles-i Staples Centerben tartandó Grammy-gálán idén a pop-rock, a rhythm and blues és a rap műfajokra irányul a legnagyobb figyelem. Lil Wayne rapper Tha Carter III című lemeze 8, a brit Coldplay együttes Viva La Vida albuma 7 díjban reménykedhet. Többszörös jelölt Leona Lewis, Paul McCartney, Ne-Yo, Robert Plant Allison Krausszal, és Bruce Springsteen.

Magyarok is versenyben a Grammyért 1

A fődíjak (az év felvétele, albuma és dala) mindegyikére esélyes a Coldplay lemeze és címadó dala. Elviheti a fődíjak valamelyikét Adele, Leona Lewis, Lil Wayne, Robert Plant és Allison Krauss duója, a Radiohead és Estelle Kanye Westtel közös száma is.

A klasszikus zenei kategóriákban a Takács Kvartett a legjobb kamarazenei felvétel jelöltje, emellett két magyar művész, Fischer Ádám és Eötvös Péter közreműködője díjra jelölt lemezeknek.

Jelölt az a lemez lehet, amely 2007. október 1. és 2008. szeptember 30. között jelent meg. A közönségnek semmiféle befolyása nincs a döntésre, és nem számít az album vagy dal listás helyezése sem. A Grammy-díjak gazdája a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS), az általa felkért szakemberek (zenészek, producerek, egyéb zeneipari személyiségek) döntenek a díjakról.

A több mint félezer jelölt között van a már említetteken kívül a Metallica, az AC/DC, Chris Brown, az Eagles, Al Green, Alicia Keys, Pink, Kid Rock, John Mayer, a fiatalok közül Adele, Jazmine Sullivan és Katy Perry. A blues kategória jelöltje Buddy Guy, Taj Mahal, Pinetop Perkins, B.B. King, a fiatalabb John Lee Hooker albuma. A dzsessz nagyjai között díjat remél Randy Brecker és John McLaughlin.

Korábban bejelentették, hogy az életműdíj a Four Tops együttesé lesz. A MusiCares Awards idei kitüntetettje Neil Diamond. Ezt a díjat olyan előadók kapják, akik zenéjükkel hozzájárultak az emberiség problémáinak megoldásához.

A gála sztárfellépői között lesz többek között Lil Wayne, a Coldplay, Katy Perry, Paul McCartney, Sheryl Crow, a U2 és Charlie Haden. A díjakat is hírességek adják át, köztük Duffy, Jamie Foxx, Josh Groban, Gwyneth Paltrow színésznő és Clive Davis lemezkiadó.

Az ünnepélyes díjátadót a hagyományoknak megfelelően a CBS televízió közvetíti helyi idő szerint 20 órától, de a díjkiosztó már jóval az élő adás előtt megkezdődik, és eredményét folyamatosan közlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik