Élet-Stílus

Alig vesznek budapesti lakásokat a külföldiek

Csökken a Budapesten lakást vásárló külföldiek száma – áll a Forest Hill-Neocity Group elemzésében. Amíg korábban évi 5 ezer lakást vásároltak külföldiek Budapesten, addig tavaly már csak 500-at, és az idén is körülbelül ennyi várható.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a korábbi években éves átlagban 3500 külföldi magánszemély vásárolt lakást a fővárosban. Sokan viszont a cégük nevére vették meg a lakást, így egyéb adatokkal összevetve az előbbit, reális az évi 5 ezer lakás.

Korábban az ír, angol, svájci, spanyol, német és osztrák vásárlók uralták a piacot. Az elemzés azt valószínűsíti, hogy helyettük az ázsiaiak lesznek többségben.

A külföldiek vásárlásának visszaszorulásával előnybe kerülnek a magyar vevők a lakáspiacon – vélik az elemzők. Ezután az olyan lakásokat is megvásárolhatják, amelyeket eddig meg sem mutattak nekik. Így a jövőben több panorámás, penthouse, és loftlakás lehet majd magyar kézben. A hazai vásárlókat azért zárták ki korábban ebből a körből, mivel a külföldiek több pénzt adtak a luxuslakásokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik