Élet-Stílus

Betehetik a tulipános ládába a világörökségi oklevelet a tokajiak

Tiltakozását fejezte ki Tokaj polgármestere a Tokaji Történelmi Borvidék kultúrtájról szóló világörökségi állapotjelentés miatt. Úgy véli, a Szerencsre tervezett erőmű megvalósítását érintő javaslat precedens értékű lehet, és megpecsételheti a világörökségi területek és más természeti területek sorsát.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) vezetői által hétfőn ismertetett, az UNESCO Világörökség Bizottságának elküldött jelentés azt javasolja: több feltétel teljesülése esetén is csak egy erőművi blokk épüljön meg a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőműben, a beruházás folytatásáról öt év után döntsenek.

“A világörökségi oklevelet a tokajiak betehetik a tulipános ládába, mint a már semmire sem jó nemesi kiváltságlevelet” – hangoztatta Májer János tokaji polgármester szerdán az MTI-nek. Úgy vélte: “ha egy ilyen területen lehet szalmatüzelésű erőművet építeni, akkor bármilyen beruházás lehet a nemzeti parkokban, a tájvédelmi körzetekben, vagy a NATURA 2000 által védett területeken”.

Májer János sérelmezte, hogy a terület kezelőjeként nem tekinthetett bele az UNESCO-hoz elküldött tanulmány alapját képező szakértői jelentésbe. Véleménye szerint a törvény hiányára hivatkozni az építési engedély példátlanul gyors kiadásánál egyszerűen hiteltelen, hiszen az hogy eddig még nem született meg a világörökségi törvény, nem a történelmi borvidék bűne, hanem a jogalkotóké. Májer János emlékeztetett arra, hogy már korábban is tiltakozott a jelentés elküldése ellen, s ezt tudtára adta Mezős Tamásnak, a KÖH elnökének is, aki erre nem reagált.

Közölte: mindenképpen az UNESCO-hoz fordul, mert “semmilyen erőmű nem való egy történelmi borvidékre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik