Élet-Stílus

Phelps megússza?

A 14-szeres olimpiai bajnok úszót csak akkor tiltják el, ha fennakad egy doppingvizsgálaton, a fű fogyasztása ugyanis versenyen kívül nem tiltott. A NOB-nak elég, ha bocsánatot kér az amerikai klasszis.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága, Doppingellenes Ügynöksége (USADA), valamint Úszószövetsége is sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Michael Phelps, a pekingi játékok sztárja marihuánát szívott.

A kínai fővárosban nyolc aranyéremmel rekordot felállított fenoménról a News of the World című brit lap közölt egy képet, amelyen üvegpipából kábítószert szív. Phelps elismerte, hogy a fotó valódi, egyben bocsánatot kért mindenkitől, és hangsúlyozta: többet nem fordul elő az eset.

Elég ha bocsánatot kér (MTI/EPA)

Elég ha bocsánatot kér (MTI/EPA)

Travis Tygart, az USADA vezetője szerint Phelps irtózatosan rosszul döntött, és viselkedésével becsapta a világot. Hozzátette: a „fű” fogyasztása versenyen kívül nem tiltott, ugyanakkor ha az illető fennakad a szer miatt a doppingellenőrzésen, akkor minden felelősséget vállalnia kell.

Az úszószövetség kiemelte, az olimpiai bajnokok példaképek, akikre felnéznek az emberek. Különösképpen a fiatalok, akiknek álmaik vannak. „Reméljük, Michael tanul ebből az incidensből, és továbblép a jó irányba” – áll a közleményben. Hasonlóan vélekedett az ország olimpiai bizottsága, amely csalódott Phelps viselkedése miatt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelezte: elegendőnek tartja az úszó bocsánatkérését. „Michael Phelps nagy olimpiai bajnok. Bocsánatot kért a nem megfelelő viselkedéséért. Nincs okunk kételkedni az őszinteségében és az elkötelezettségében, ő továbbra is példakép marad” – szól a NOB közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik