Élet-Stílus

Hó alatt London és Párizs

Komoly fennakadásokat okozott a párizsi és a londoni közúti és légi közlekedésben a hétfőre virradóra érkezett erős havazás. Londonban 18 éve nem esett ekkora hó. A British Airways a Ferihegyről hétfőn induló összes Budapest-London járatát törölte. FN Tudósítás az angliai hóhelyzetről.

A francia polgári repülési igazgatóság (DGAG) szerint hétfőn reggel átlagosan fél órát késtek a gépek induláskor és érkezéskor egyaránt a párizsi Orly és Roissy repülőtereken. A DGAG már vasárnap este azt kérte a légitársaságoktól, hogy megelőzési célból csökkentsék 30 százalékkal hétfő reggeli induló járataikat a Roissy-Charles-De-Gaulle repülőtérről a hóelőrejelzés miatt.

Ugyancsak nehéz útviszonyokkal kell szembenézniük a Párizs környékén közlekedő autósoknak. A hóesés és a jeges utak miatt összesen 34 észak- és nyugat-franciaországi megyében maradt érvényben a narancsszínű figyelmeztető jelzés.

Lezárt repterek

Londont hétfőre 20-30 centiméteres hótakaró borította, és továbbra is sűrűn havazott. Hétfőn délelőtt leállították a forgalmat a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül a Heathrow-n és a Lutonon a pályák tisztítása végett. Fennakadások, késések, járattörlések voltak Gatwicken is, amelyet éjszaka egy időre szintén lezártak. Mindhárom repülőtérre napi több járat közlekedik Budapestről.
Nem működött a londoni City repülőtér sem, amelyről belföldi és rövid távú európai járatok indulnak.

Nézze meg az FN Tudósító(andreamikle) fotóit az angliai hóhelyzetről!

Nézze meg az FN Tudósító (andreamikle) fotóit az angliai hóhelyzetről!

A Heathrowt-t és a Gatwicket üzemeltető cég, a BAA, valamint a lutoni légikikötő egyaránt azt javasolta a hétfőn Londonból vagy Londonba utazóknak: indulás előtt mindenképpen ellenőrizzék, hogy járatukat nem érintik-e az időjárás okozta fennakadások.

Járattörlések Ferihegyen

Az erős londoni havazás miatt járatkésésekre és járattörlésekre kell számítani a British Airwaysnél. A légi társaság délután öt óráig több európai és tengerentúli járatát is törölte e Heathrow repülőtéren. Mindez a Ferihegyről induló British Airways járatokat is érinti, a légitársaság ugyanis az összes hétfőn induló Budapest-London járatát törölte.

Mivel a havazás várhatóan holnap reggelig folytatódik, a légitársaság arra kéri utasait, hogy indulás előtt a légi társaság honlapján tájékozódjanak a járatindulásokkal kapcsolatban.

Tanítási szünet

A Transport for London, a brit főváros tömegközlekedéséért felelős vállalat hétfőn teljesen leállította az autóbuszok közlekedését Londonban a havas utak okozta veszélyekre hivatkozva. A 400 kilométeres londoni metróhálózaton, az elővárosi vonatokon és a Londonba bevezető autópályákon is komoly forgalmi fennakadások voltak. Nagy-Britannia déli vidékein több száz iskolában tanítási szünetet rendeltek el.

Nézze meg az FN Tudósító(andreamikle) fotóit az angliai hóhelyzetről!

Nézze meg az FN Tudósító (andreamikle) fotóit az angliai hóhelyzetről!

Londonban legutóbb 1991 februárjában volt ilyen mértékű havazás a brit fővárosban és környékén. Az előrejelzések hétfőre további jelentős havazást jósolnak Londonban és a déli országrész egészében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik