Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: Yves Saint Laurent magángyűjteményéből vásárolhatunk

Korábban a Csúcsfogyasztóban:
Japán fürdő új köntösben
Harapjon bele a tevetejcsokiba!
Víztakarékos duplavécé szerelmeseknek

Yves Saint Laurent szenvedélyes művészetrajongó volt. Tévedhetetlenül vásárolt műalkotásokat és fedezett fel új tehetségeket. A világ egyik legjelentősebb magánygyűjteményére tett szert: olyan alkotások szerepelnek benne, mint Picasso, Mondrian és Matisse festményei. A kalapács alá kerülő műtárgyak értékét a Christie’s aukciósház szakértői 300 millió euróra (mintegy 90 milliárd forintra) becsülik – és ez csak a kikiáltási ár. A közel 700 darab tárgy leütési ára elérheti az 500 millió eurót (körülbelül 150 milliárd forintot).

A gyűjtemény ékköve egy absztrakt Picasso-csendélet hangszerekkel, amelynek értékét 30-40 millió euróra becsülik. Ezt követi egy Matisse-kép – tőle három képet bocsátanak árverésre – és egy Brancusi-szobor, mindkettő kikiáltási ára 15 millió euró. Mondrian egyik képe ihlette a divattervező “Mondrian-öltözékét”, amely 1966-ban Pop Art kollekciójának is része volt.

A Brancusi-szobor

A Brancusi-szobor

Számtalan antikvitás, luxusbútor, régi és XIX. századi mesterek festményei, rajzai, szecessziós alkotások és ezüst dísztárgyak is kalapács alá kerülnek. Az egyik különlegesség egy koporsószerű doboz belsejében őrzött Duchamp-márkájú parfümös üveg, a dadaizmus remekműve.

A Christie’s aukciósház jóvoltából az alkotásokat február 3-ig a nagyközönség is megtekintheti Londonban, kivéve a festményeket, amelyeket csak egyetlen napon, február 4-én tesznek közszemére, mielőtt visszaviszik őket Párizsba, hogy február 23-25. között elárverezzék őket a Grand Palais-ban, az 1900-as világkiállítás helyszínén.

Javasoljon Ön is témát a Csúcsfogyasztóba!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik