Élet-Stílus

Super Bowl: szakad-e az acélfüggöny?

A profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) döntője minden évben az Egyesült Államok talán legnagyobb érdeklődést kiváltó eseménye. Az idei, hétfő hajnalban esedékes Super Bowlban a Pittsburgh Steelers és az Arizona Cardinals csap össze.

Két merőben különböző együttes ad egymásnak randevút az idei nagydöntőjben, amit jól mutat, hogy a Steelers hetedszer szerepel a Super Bowlon és hatodik győzelmére hajt – ami rekordelsőség lenne a sportág történetében !-, míg Cardinals először játszhat a világ legnézettebb sportrendezvényén.

A Steelers maga az állandóság. Fennállásának 76 éve során mindvégig a Rooney család volt a tulajdonos, míg az elmúlt 40 évben mindössze három vezetőedző irányította a gárdát, amely tradicionálisan kiváló együttes. Nem volt ez másként az elmúlt öt évben sem, ez idő alatt ugyanis Steelers négyszer szerepelt a rájátszásban, háromszor főcsoportdöntőbe, kétszer egészen a Super Bowlig menetelt – a három évvel ezelőtt győzött is.

Az acélvárosiak hagyományosan a védelmük révén emelkednek a legjobbak közé. A szakértők minden idők egyik legjobb és legsokoldalúbb egységeként emlegetik a mostani védelmet, amely ismét kiérdemelte az „acélfüggöny” becenevet. Így nevezték ugyanis az együttes hetvenes évekbeli védelmét, amely hat év alatt négy bajnoki címre vezette a gárdát.

Az év védőjének választott James Harrison vezérletével az alapszakasz során a Steelers kapta a legkevesebb pontot, a legjobbnak bizonyult passz ellen és második volt a futás kivédekezésében, továbbá az irányító szerelésében.

Ben Roethlisberger vezetheti győzelemre a Pittsburgh-öt (MTI/EPA)

Ben Roethlisberger vezetheti győzelemre a Pittsburgh-öt (MTI/EPA)

A sportág legrégebbi profi csapata, a Cardinals ezzel szemben éppen támadói remeklésével érte el, hogy a döntőig menetelt, azaz a Super Bowl egyik nagy kérdése, hogy a „kardinális pintyek” támadósora átmegy-e az „acélfüggönyön”.

Az Arizona Cardinals irányítója a 37 esztendős Kurt Warner, aki a St. Louis Rams legénységét vezette végső sikerig az 1999-es idényben, amikor is a „legnagyobb show a pályán” kifejezéssel aposztrofálták a „kosok” támadóinak játékát.

A sokak által már lesajnált és kissé elfeledett Warner másodvirágzását éli, s a kilenc évvel ezelőtti formáját idézően játszik, többek között azért, mert ezúttal is fantasztikus labdaelkapók állnak rendelkezésére. Az éppen a pittsburgh-i egyetemen nevelkedett Larry Fitzgerald egész egyszerűen tarthatatlan volt az idei rájátszásban, s 419 yardot kitevő elkapásaival megdöntötte a legendás Jerry Rice erre vonatkozó rekordját, és még hátra van a vasárnapi mérkőzése. A szakvezetők személye külön pikantériája a meccsnek.

Kurt Warner az Arizonával ismételhet (MTI/EPA)

Kurt Warner az Arizonával ismételhet (MTI/EPA)

A 46 éves Ken Whisenhunt, a Cardinals főedzője korábban a Steelers támadásért felelős trénere volt a csapat legutóbbi diadalakor. Amikor 2007-ben lemondott a Steelers vezetőedzője, Bill Cowher, akkor Mike Tomlin kapta meg a bizalmat, a másik jelölt pedig éppen Whisenhunt volt, aki Tomlin kinevezése után továbbállt az Arizona Cardinalshoz, és számos, addig Pittsburgh-ben tevékenykedő szakembert magával vitt.

Két év alatt viszont mindkettejük munkája beérett és most egymással találkoznak a Super Bowlon. A 36 esztendős Tomlin minden idők legfiatalabb vezetőedzője, aki Super Bowlba vezette csapatát. Érdekesség, hogy az amerikai elnök, Barack Obama a Steelers tulajdonosával, Dan Rooneyval ápolt baráti kapcsolata miatt a pittsburgh-i gárda sikeréért szorít.

XLIII Super Bowl, Tampa:
Pittsburgh Steelers-Arizona Cardinals, 0:20

—-Út a döntőig: Pittsburgh Steelers—-

Alapszakasz:
Houston Texans (otthon) 38-17
Cleveland Browns (i) 10-6
Philadelphia Eagles (i) 6-15
Baltimore Ravens (o) 23-20, h.u.
Jacksonville Jaguars (i) 26-21
Cincinnati Bengals (i) 38-10
New York Giants (o) 14-21
Washington Redskins (i) 23-6
Indianapolis Colts (o) 20-24
San Diego Chargers (o) 11-10
Cincinnati Bengals (o) 27-10
New England Patriots (i) 33-10
Dallas Cowboys (o) 20-13
Baltimore Ravens (i) 13-9
Tennessee Titans (i) 14-31
Cleveland Browns (o) 31-0

AFC, North:
1. Pittsburgh Steelers 12 győzelem, 4 vereség

Rájátszás:
San Diego Chargers (o) 35-24
Baltimore Ravens (o) 23-14

—-Út a döntőig: Arizona Cardinals—-

Alapszakasz:
San Francisco 49ers (idegenben) 23-13
Miami Dolphins (otthon) 31-10
Washington Redskins (i) 17-24
New York Jets (i) 35-56
Buffalo Bills (o) 41-17
Dallas Cowboys (o) 30-24, h.u.
Carolina Panthers (i) 23-27
St. Louis Rams (i) 34-13
San Francisco 49ers (o) 29-24
Seattle Seahawks (i) 26-20
New York Giants (o) 29-37
Philadelphia Eagles (i) 20-48
St. Louis Rams (o) 34-10
Minnesota Vikings (o) 14-35
New England Patriots (i) 7-47
Seattle Seahawks (o) 34-21

NFC, West:
1. Arizona Cardinals 9 győzelem, 7 vereség
(A csapat az elmúlt 24 esztendőben most másodszor zárta pozitív mérleggel a profiliga alapszakaszát!)

Rájátszás:
Atlanta Falcons (o) 30-24
Carolina Panthers (i) 33-13
Philadelphia Eagles (o) 32-25

—-Gazdasági válság vs Super Bowl—-

A megszokott óriási érdeklődés övezi az NFL magyar idő szerint hétfő hajnalban esedékes döntőjét, miközben a gazdasági világválság a 43. Super Bowl kapcsán is érezteti a hatását.

A tampai Raymond James Stadionban százezren láthatják majd a Pittsburgh Steelers és az Arizona Cardinals összecsapását, a szakemberek pedig mintegy 90 millió tévénézővel számolnak, ami azt jelentené, hogy a 2009-es Super Bowl minden idők tíz legnézettebb televíziós műsora közé kerülne Amerikában.

Ez persze nem meglepő azt a tényt figyelembe véve, hogy a tíz legnézettebb műsor között egy kivételtől eltekintve – a MASH című televíziós sorozat 1983-as záróepizódja a listavezető – csupa Super Bowl szerepel. A 97,5 millió amerikai által megtekintett tavalyi nagydöntő áll a második helyen.

A válság jeleként ugyanakkor mintegy 20 százalékos csökkenés várható a megszokott 150 millió dolláros forgalomhoz képest, részben mert sok szurkoló – költségkímélési céllal – csak a finálé napján érkezik meg a floridai városba. A szponzorok közül a General Motors , valamint a FedEx is lemondott a méregdrága televíziós reklámokról, egy harminc másodperces bejátszás ugyanis hárommillió dollárba kerül, ami rekordnak számít.
Az olyan népszerű magazinok, mint a Sports Illustrated és a Playboy idén nem rendezik meg a Super Bowl-partijukat.

A nagyszabású félidei show-ban a 18-szoros Grammy-, kétszeres Aranyglóbusz- , valamint egyszeres Oscar-díjas Bruce Springsteen vezette E Street Band lép fel. A mérkőzés előtt pedig Jennifer Hudson énekli el az amerikai himnuszt.

Az Oscar- és Aranyglóbusz-díjas Hudson az amerikai tehetségkutató műsor, az American Idol harmadik évadában tűnt fel. Tavaly októberben saját otthonában meggyilkolták az énekesnő édesanyját, bátyját és unokaöccsét, s a történtek miatt Hudson minden fellépését lemondta, a történtek óta a az amerikaifutball-bajnokság döntőjébenm áll először kamerák elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik