Élet-Stílus

Mexikó harmadszor rendezhet vb-t

Mexikó is versenybe száll a 2018-as vagy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogáért. A közép-amerikai ország harmadszor lehet házigazda.

A latin-amerikai ország harmadik alkalommal vállalná a házigazda szerepét. Korábban 1970-ben és 1986-ban látta vendégül a világ legjobb csapatait – 23 éve Kolumbia helyére ugrott be.

„Mexikó előkelő helyet foglal el a világ labdarúgásában. Két világbajnokságon már sikerrel túl vagyunk, ráadásul miénk az egyik legnagyobb szurkolótábor” – sorolta az országa mellett szóló érveket Decio de Maria, a mexikói szövetség főtitkára.

Amennyiben Mexikó sikerrel jár, úgy egyedüli országként harmadszor adhat otthont a vb-nek, rajta kívül Franciaország (1938, 1998), Olaszország (1934, 1990), Németország (1974, 2006), illetve a 2014-es seregszemle házigazdája, Brazília (korábban 1950) két-két rendezéssel áll a vonatkozó lista élén.

Újra vb-meccsnek adhat otthont az Azték Stadion

1970-ben és 1986-ban az Azték Stadionban került sor a vb-döntőre

A 2018-as és 2020-as világbajnokság rendezését illetően Mexikó mellett Japán, Indonézia, Anglia, Katar, Oroszország, valamint Belgium, Hollandia és Luxemburg, illetve Spanyolország és Portugália együttesen tett hasonló konkrét lépést, míg Kína, valamint Egyesült Államok csak érdeklődését fejezte ki – utóbbi ugyanakkor jelezte, hogy biztosan csatlakozik a pályázókhoz.

Blatter a közösködés ellen

Joseph Blatter, nemzetközi szövetség első embere pénteken azt mondta: ellenzi több ország együttes kandidálását. „Amíg vannak egyéni jelentkezők, addig nem fogadjuk el a közös beadványokat” – szögezte le a svájci sportdiplomata.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hétfőig várja a hivatalos jelentkezéseket. A lehetséges vb-házigazdáknak vállalniuk kell, hogy az aranyéremről döntő mérkőzést legalább 80 ezer néző befogadására alkalmas arénában bonyolítják le, és a többi találkozót is minimum 40 ezres stadionokban rendezik, ez utóbbiakból tizenkettővel kell rendelkeznie a vendéglátónak.

A FIFA jövő decemberben jelöli ki a kilenc és a 13 év múlva esedékes világbajnokság házigazdáit. A következő, 2010-es seregszemlének Dél-Afrika, a 2014-esnek pedig Brazília ad majd otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik