Élet-Stílus

Sarki sirály bukkant fel a Dunán

A sarkkörön túl honos sarki sirályt találtak Dunavecse térségében, az M8-as híd alatt, ahol több száz sirály verődik össze táplálék után kutatva. Legutóbb 1935-ben volt ilyen távoli vendégünk.

Ez a kisebb termetű, szinte teljesen fehér sarkvidéki sirályfaj rendkívül ritka kóborló Európában. Csak a sarkkörön túl költ, a Dániához tartozó Grönland szigetén. A nyugat-európai országok tengerpartjai mentén telelnek, ahonnan néha elvetődnek a kontinens belseje felé is, ilyenkor találkozhatunk vele be nem fagyó tavainkon és nagyobb folyóinkon.

Sarki sirály a Dunán (Selmeczi Kovács Ádám)

Sarki sirály a Dunán (Selmeczi Kovács Ádám)

Előszeretettel keresik fel a meleg vizű csatornákat, szennyvízkifolyókat is, de előfordul, hogy a közeli szeméttelepekre is kijárnak táplálkozni – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Magyarországon 1935-ből volt ismert egy sarki sirály, amelynek tudományos leírása és kitömött teste -valószínűleg egy 1956-os tűzvész alkalmával – elveszett. Mindössze a szárnyának méreteiről készült leírás maradt fenn – mondta el lapunknak Bajor Zoltán, az MME szakértője.

Élelmet keres a többiekkel  (Selmeczi Kovács Ádám)

Élelmet keres a többiekkel (Selmeczi Kovács Ádám)

A dokumentáció elveszte után a madarat törölni kellett a nyilvántartásból. Az úgynevezett Nomenclator Bizottság minden, hazánkban megfigyelt és dokumentált madárfajt bevezet Magyarország Madarainak Névjegyzékébe, amivel hivatalosan is hazánk faunáját gazdagítja.

Ezzel megfigyeléssel a magyar madárfauna egy újabb fajjal gazdagodott, a sarki sirállyal már több mint 400 természetes eredetű állományból származó madárfajunk van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik