Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Diszkóvágás vagy Konyec

E hét végén dübörög csak igazán a filmszemle. Érdemes elzarándokolni a MOM-ba vagy a Kongresszusi Központba, hogy megnézhessük az új magyar filmtermést. E mellett az A38 Hajóra gyakorlatilag bármelyik nap lenézhetünk: a Che Sudaka, a Quimby és a Nouvelle Vague váltják egymást a színpadon. A Fonóban Sebő-klub, a Merlinben diszkóvágás. Ugye, senki nem marad otthon? Ha mégis, nézzen a tévében magyar filmeket!

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek….

péntek, január 30.

Az FN kultkommandója egyértelműen az A38 Hajót veszi ostrom alá pénteken (persze csak a filmszemle aznapra rendelt filmdózisa után). Ott ugyanis a Barcelonában, latin-amerikai menekült utcazenészekből összeállt Che Sudaka lép fel. A zenekar a Mano Negra és annak frontembere, Manu Chao által kitaposott úton jár: elemi erővel nyomja a reggaa, punk, latinzene, d’n’b és még ki tudja milyen zenékből összeállt mediterrán mixét.

Che Sudaka

Che Sudaka

Aki inkább a DJ-kultúrára esküszik, annak a Merlinben a helye. Ott a Kill The DJ sorozat disznóvágás-szezoni különkiadását, a Diszkósvágást rendezik ezúttal. Jó húsban lévő hazai lemezlovasok gyűlnek egybe, hogy régimódi diszkót (!) vezessenek elő, na persze ki-ki a maga értelmezése szerint. Ha már a régimódiságoknál tartunk: a Fonóban – megidézve a hetvenes évek táncházmozgalmát – Szenior Sebő Klub lesz. A névadó zenekara önmagában garancia a pompás estére. A komolyzene kedvelőinek a Zeneakadémián a helye, ahol a MÁV Szimfonikus Zenekar Mendelssohn műveket ad elő Takács-Nagy Gábor dirigálásával.

szombat, január 31.

A szombat legjobb koncertjeire a multikulti címkét ragaszthatnánk, ha nem lenne mindez kicsit képzavar. A Gödörben a Brains és a mostanában az egyik legígéretesebbnek tűnő Planet55 lép fel. Az előbbi sokak szerint Magyarország egyik legjobb bulizenekara. Elektro, hiphop, ragga, reggae, rock, punk, folk, dancehall, d’n’b és breakbeat elemeket egyaránt találhat a nagytudású zeneszakértő a produkcióban, de ez legyen az ő dolga, mi meg egyszerűen bulizzunk egy jó nagyot január utolsó napján.

Brains

Brains

A Tarfóban viszont egy világhírű algériai ütőhangszeres, Karim Ziad Ifrikya püföli a dobjait. Az autentikus észak-afrikai zenei stílusok mellett zenéjébe a jazztől a popig, a francia sanzonon keresztül a raiig mindent felfedezhetünk. A Cabaret Medranót bármikor érdemes elcsípni, ezúttal a Jelenben vezetik elő sanzonos-jazzes-színházszerű produkciójukat. Az A38 Hajón pedig Quimby-, és Csókolom-koncert. Sokakban felmerülhet a kérdés: most melyik ujjamba harapjak?

vasárnap, február 1.

A februárt egy francia feldolgozászenekar, a Nouvelle Vague koncertjével nyithatjuk az A38 Hajón. Biztos hallhatjuk majd személyes kedvencünket, a Dead Kennedys Too Drunk to Fuckját vagy a Joy Division Love Will Tear Us Apartját ia szexi női hangon édesbús bossa nova gitárkíséretben. Alig várjuk.

Nouvelle Vague

Nouvelle Vague

A zúzósabb zenék kedvelői pedig nyilván a Dürer-kert felé veszik útjukat ugyanekkor, ahol a detroiti Black Dahlia Murder brutáliskodik. Vegyünk egy jó adag svéd death metal alapot, spécizzük meg őrült grindcore-ral, és blastbeatekkel, tegyünk hozzá jó adag hörgést és károgást és a csipetnyinél több himnikus gitárszólót: valami ilyesmire lehet számítani.

A Szimpla Kertben Ferenczi György és az ő Rackajam nevű bandája nyomja a bluesokat.

… moziba

Filmszemle

Hétvégén dübörög igazán a 40. Magyar Filmszemle. Az idén a Huszárik Zoltán emlékének ajánlott rendezvényt ezúttal a MOM Parkban, az Urániában, a Bem moziban és a régi-új helyszínen, a
Kongresszusi Központban követhetjük figyelemmel.

Gárdos Péter: Tréfa

Gárdos Péter: Tréfa

A versenyprogramban összesen 100 alkotást mutatnak be: 18 játékfilmet, 30 kisjátékfilmet, 31 dokumentumfilmet, 12 tudományos-ismeretterjesztő filmet és 9 tévéfilmet. A játékfilm-kategóriában újranézhetjük például a Valami Amerika 2, a Kaméleon, a Majdnem szűz és a 9 és fél randi című filmeket, az új bemutatók között találjuk többek közt a Stanislaw Lem írásai alapján forgatott Pater Sparrow-filmet, az 1-et, Gárdos Péter Tréfáját vagy Szirtes András Juliette című moziját.

bővebben>>

Oscar-esélyes film a mozikban

A Watergate-botrányba fúlt első ember tévés magyarázkodása (az Oscar-esélyes Frost/Nixon) mellett a héten egy rajzolt kutyus kalandjait nézhetjük (Volt), megleshetjük, hogyan harcolnak egymással az egykori barátnőkből lett „vérarák” (A csajok háborúja), és táthatjuk a szánkat egy dél-koreai anime páratlan látványvilágán (Wonderful Days).

Frost/Nixon

Frost/Nixon

bővebben>>

… gyerekprogramra a Planetáriumba

Süni és a csillagok

Süni, aki az erdei tisztáson szokott gyönyörködni a csillagos égboltban, barátjával, az Egérkével világkörüli útra megy egy lufi és egy uzsonnáskosár segítségével. A műsor sokkal több egy kedves mesénél.

Menjek vagy maradjak – Diszkóvágás vagy Konyec 6

A gyerekeket bevezeti az alapvető földrajzi és csillagászati fogalmakba. Megismerteti őket az égitestekkel, a napszakok és évszakok váltakozásával.

…kiállításra

Angyalföldi underground – Graffiti. Miért és miért nem? címmel látható kiállítás keddtől Budapesten. Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben berendezett kétszintes tárlat párbeszédet kezdeményez a “falfirkászok” és a többségi társadalom képviselői, elsősorban elismert művészek és gondolkodók között.

Menjek vagy maradjak – Diszkóvágás vagy Konyec 6

bővebben>>

—-Maradjak: tévéajánló—-

… maradjak

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg zenét hallgatunk, de azért találtunk pár olyan filmet is a tévében amiért érdemes bekapcsolni a dobozt. Van, amelyiket szinte akárhányszor újra lehet nézni.

… tévézni

péntek, január 30.
m1, 23:10

Ópium – Egy elmebeteg nő naplója

Az idei Filmszemlével egyidőben, több korábbi versenyfilmet is műsorra tűz az MTV és a Duna Tv. Pénteken például a 2007-ben több díjat is nyert, Csáth Géza művei alapján született Szász János-filmet, az Ópiumot láthatjuk újra. A XX. század elejei pszichiátrián a gonosz megszállta grafomán nőbeteg és írásképtelen kezelőorvosa (aki novellákat alkot) ambivalens kapcsolatba bonyolódik.

Menjek vagy maradjak – Diszkóvágás vagy Konyec 6

bővebben>>
Szász János a FigyelőNetnek itt.

szombat, január 31.
Duna Tv, 22:05

Konyec – Az utolsó csekk a pohárban

A 2007-es szemle közönség és műfaji film díját egyaránt elhozta Rohonyi Gábor humoiros, de keserédes filmje, a Konyec. Emil és Hédi fél évszázaddal ezelőtt szeretett egymásba, és az eltelt ötven év elég volt arra, hogy a két ember minden pofont megkapjon a sorstól.

Menjek vagy maradjak – Diszkóvágás vagy Konyec 6

Egy szép napon Emil kisétál a behajtóktól fenyegetett lakótelepi lakásból, és kirámolja az első útjába kerülő postafiókot. A következő benzinkútrablásra már a vidéki nyomozópáros, a rendőrtalentum Ági és a forrófejű Andor is felfigyel. Hédi csatlakozik Emilhez, és sajátos ámokfutásba kezdenek, hogy bepótoljanak valamit az elvesztegetett életükből. A média által Vérdíjas Nyugdíjasoknak nevezett páros körül egyre szorosabbra zárul a hurok.

vasárnap. február 1.
Duna Tv, 20:40

A londoni férfi

A híres francia (krimi-) író, Georges Simenon regényét vitte vászonra Tarr Béla. Aki a Maigret-füzetek pipaillatú trükkjeit gyanítja, csalódni fog. A kisstílű létezés szomorú és feloldozásmentes világában lassan fulladozik az áldozat – és a tettes. A filmet meghívták a 2007-es cannes-i versenyprogramba.

Menjek vagy maradjak – Diszkóvágás vagy Konyec 6

bővebben>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik