Élet-Stílus

Labdarúgó-vb Japánban?

Inukai Motoaki, a japán szövetség elnöke bejelentette: országa is harcba száll a 2018-as vagy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogáért.

Tülekedne az országok, Japán előtt péntekig Anglia, Indonézia, Ausztrália, Katar, valamint Oroszország önállóan, Spanyolország és Portugália, illetve Bellgium, Hollandia és Luxemburg közösen már hivatalosan is jelezte, hogy megpályázza a 2018-as vagy
a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.

A jelentkezési határidő hétfőn jár le, és meglehet, addig Egyesült Államok, Mexikó, valamint Kína is ringbe lép.

Japánnak már van tapasztalata a rendezés terén, tekintve, hogy 2002-ben a Dél-Koreával közösen már vendégül látta a világ legjobb csapatait, de újabb szerepvállalása nagyban függ attól, megkapja-e a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát.

Kiváltképp, hogy a sportági világszövetség (FIFA) feltételei között szerepel, hogy a leendő házigazda rendelkezzen legalább egy 80 ezres, a szervezet kívánalmainak megfelelő arénával, márpedig Japánban csak az ötkarikás pályázat kedvező elbírása esetén lesz ilyen. Egy 120 ezres stadion szerepel a tervekben.

„Csak abban az esetben tudjuk megrendezni a világbajnokságot, ha sikerre jut az olimpiai pályázunk, máskülönben nem” – jelentette ki Inukai Motoaki, a japán szövetség elnöke.

A FIFA jövő decemberben jelöli ki a kilenc és a 13 év múlva esedékes világbajnokság házigazdáit. A következő, 2010-es seregszemlének Dél-Afrika, a 2014-esnek pedig Brazília ad majd otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik