Élet-Stílus

Euroliga: negyeddöntős a Pécs

A MiZo Pécs 2010 hazai pályán is legyőzte az olasz Veneziát a női kosárlabda Euroliga két sikerig tartó nyolcaddöntőjének második mérkőzésén, így 2-0-ás összesítéssel bejutott a legjobb nyolc közé. A Sopron idegenben kikapott, és túlóráznia kell.

A keddi, Velencében bravúrral kiharcolt 61-60-as diadal semmissé tette az olaszok pályaelőnyét, így a pécsieknek már “csak” annyi dolguk volt, hogy saját közönségük előtt is megverjék riválisukat. A hagyományosan kitartó baranyai szurkolókon nem múlott: több mint háromezer lelkes néző előtt kezdődött a csata a Lauber Dezső Sportcsarnokban.

A behemót Vanessa Hayden-Johnson vezette Venezia villámgyorsan ellépett 6-0-ra, ám Kelly Mazzante és a bokasérüléssel bajlódó Vajda Anna révén csakhamar fordult a kocka, és Massimo Riga mester 13-8-nál időt kért. Ennek eredményeként kiegyenlítettek a vendégek, a nyitónegyed minimális hazai előnnyel zárult.

Füzy Ákos csapata kiejtette a csoportjukat megnyerő olaszokat (MTI)

Füzy Ákos csapata kiejtette a csoportjukat megnyerő olaszokat (MTI)

A második szakaszban az ellenfél 2 pontjára 11 érkezett, főként a télen Baranyába szerződött Nicole Ohlde jóvoltából. A tízpontos hátrány (30-20) kissé lelassította az olaszokat, ám közben három hazai támadás is kimaradt, végül ismét a kapitány Iványi Dalma találata lendítette át a holtponton a fekete-fehéreket. Már 11 pont is volt a különbség, ám két vendégtripla miatt a nagyszünetben 37-32 volt az állás.

Fordulás után Vajda hármasa adta meg az alaphangot, a mecsekaljaiak pedig biztosan tartották a 8-10 pontos távolságot. Aztán 46-36-nál 3 percre “bedeszkázták” a gyűrűket a csapatok, majd Essence Carson vezetésével a velenceiek a 30. percre hat pontra feljöttek (49-43).

Az utolsó felvonást is remekül kezdte a magyar együttes, Brooke Queenan triplát, Vajda duplát dobott, így a 34. percben ismét 10 pont volt az előny. Innentől már nem volt visszaút, a pécsiek remek játékkal – a lelátón kifeszített transzparensnek engedelmeskedve – “elsüllyesztették a velencei gondolát”, és 2-0-ás összesítéssel bejutottak a negyeddöntőbe.

füzy ákos vezetőedző

“Nagyon örülök, hogy Vajda Nusi vállalni tudta a játékot, ilyen meccsekért és ilyen közönségért érdemes dolgozni. Két év után jutottunk be ismét a nyolc közé, kellett már ez a siker. Tudtuk, hogy mit játszanak az olaszok, kivédekeztük őket, mindenki fegyelmezetten harcolt. Fantasztikus mérkőzés volt!”

Női Euroliga, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés:
MiZo Pécs 2010-Venezia (olasz) 65-57 (19-18, 18-14, 12-11, 16-14)
Legjobb dobók: Vajda 17/3, Ohlde 15, Mazzante 9, illetve Hayden-Johnson 13, Carson 12/3

A párharc végeredménye: 2-0 a Pécs javára.

—-Kikapott a Sopron, folytatás szerdán—-

Az MKB-Euroleasing Sopron a vártnál simábban kikapott a lengyel Kraków vendégeként a női kosárlabda Euroliga két sikerig tartó nyolcaddöntőjének második mérkőzésén, az 1-1-re álló a párharc utolsó találkozóját szerdán rendezik Sopronban.

A keddi, otthon kiharcolt 81-58-as diadal tudatában a soproniak önbizalommal telten utazhattak Krakkóba, és a folytatás kezdete is ezt tükrözte: a lengyel alakulat nemigen élt a hazai pálya előnyével az első negyedben, Amber Holt és a három napja 23 pontot szóró Jelena Milovanovic révén javarészt a magyar bajnok volt előnyben.

A folytatásban a spanyol Marta Fernandeznek köszönhetően beleerősítettek a házigazdák, ám Székely Norbert együttese nem szakadt le, és Holt, valamint Kathleen MacLeod kosaraival ellenfele “nyakán” maradt. A nagyszünetben 28-26 volt az állás.

Térfélcsere után már egyáltalán nem a soproniak tervei szerint alakultak az események. A lengyelek Dominique Canty és Jelena Skerovic révén előbb 10, majd 14 pontra elléptek, miközben a vendégek – akiknél csak MacLeod nyújtott elfogadható teljesítményt – 7 és fél perc alatt mindössze 2 (!) pontig jutottak.

A katasztrofális negyedet követő, 43-32-ről induló zárószakaszban tovább tartott a zöld-sárga “gólcsend”, ekkor majdnem hat percet kellett várni az első vendégkosárra. Az elképesztően gyengére sikeredett második félidő miatt – amelyben mindössze 13 pontot dobott a Sopron – a vártnál simább vereség lett a vége.

Az 1-1-re álló párharc utolsó felvonását szerdán rendezik a hűség városában.

Női Euroliga, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés:
Kraków (lengyel) – MKB-Euroleasing Sopron 52-39 (12-14, 16-12, 15-6, 9-7)
Legjobb dobók: Fernandez 14, Canty 10, illetve MacLeod 14, Holt 11
A párharc állása: 1-1.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik